Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

12.12.18 Jiří Louda

Kréta – ostrov, kam se budete rádi vracet . . .


Když jsme koncem 90 tých let začali objevovat Iónské ostrovy, jezdili jsme na Korfu a další ostrovy trajektem s názvem Lefka Ori. Až později jsme zjistili, že tento název, která našemu trajektu dala lodní společnost Minoan Lines, patří poměrně rozsáhlému krétskému pohoří s výškou téměř 2 500m. Kréta nám připadala tenkrát strašně vzdálená - ostrov ležící někde až téměř u afrického pobřeží. A jak šel čas, začaly nám připadat Iónské ostrovy malé a v roce 2012 přilétáme na Krétu poprvé. Kréta nás chytla tak, že se na ostrov každý rok vracíme.

Už jen historie ostrova má punc románového příběhu. Stále trochu tajemná minojská kultura vzrušuje asi každého návštěvníka Kréty. Vždyť v době, kdy se ve střední Evropě lidé strachovali o holé přežití v nevlídných povětrnostních podmínkách a válčili o svá loviště, chodili si Mínojci na splachovací toalety a žili v neuvěřitelně moderních palácích. A to vše se odehrávalo před nějakými 4 tisíci lety.

Mínójci se věnovali kultuře, sportu, uctívali ženy, jako nositelky života a ty války, které lidstvo od nepaměti doprovází, ke svému životu snad ani nějak nepotřebovali (žádné hradby paláce neměly). Ostrov byl dobrým místem k životu, hory přinášely vodu, zimy jen mírné, úroda bohatá a tak se Mínójcům celkem dobře dařilo. Stavěli lodě a úspěšně obchodovali. Ale jak už to v historii bývá – vždy, když se něco daří přijde nějaké ale . . .. To „ale“ bylo tentokrát místo střetu zemských ker, které vězelo, jako časovaná bomba, pod ostrovem. První katastrofa přišla kolem roku 1700 před n. letopočtem a mohutné zemětřesení zničilo pracně vybudované paláce a obydlí. Mínójci však na troskách dokázali vybudovat ještě lepší a modernější paláce. Kolem roku 1450 př. n. letopočtem však přišla již katastrofa obřích rozměrů. Nedaleký ostrov Santoriny se propadl do hlubin oceánu a obrovská tsunami dokázala zničit vše, co jí bylo z oceánu na dosah. Gigantický výbuch zastínil na dlouhé měsíce Slunce, úroda nebyla a dílo zkázy bylo dokonáno. Oslabení Mínójci se z této katastrofy již nevzpamatovali a byli pak snadnou kořistí mykénských válečníků. Škoda, škoda . . . Následovaly poroby ostrova od Řeků, Římanů, Benátčanů a pak od roku 1645 dobývají postupně ostrov nelítostní a rozpínaví Turci. Osvobození od kruté nadvlády provází pak dějiny ostrova až do začátku 20. století. Kréťané zoceleni bojem proti turecké nadvládě, čelí brzy dalšímu agresorovi v podobě nacistické Itálie a Německa. Vzdor Kréty stojí opět mnoho krétské krve a komplikace čekají Krétu i po skončení 2. světové války. Kréťané se sice dnes oficiálně hlásí k velkému Řecku, ale cítí se být stále hrdým krétský národem, hrdým na svou minulost, hrdým na své oběti.

A jistě právem jsou i hrdi na svůj krásný ostrov, který jsme v roce 2012 letmo okusili a od té doby se už na ostrov pravidelně (a moc rádi) vracíme. Za tu dobu jsme zdolali všechna nejvyšší horská pohoří (Lefka Ori, Psilorítis i Dikti), prošli úchvatné krétské soutěsky, tajemné minojské paláce a navštívili i vyhlášené, úrodné plošiny. Vystoupali jsme k bájemi opředeným jeskyním, prohlédli památky na krvavé boje statečných Kréťanů. Kréta nás už navždy chytla za srdce a když si pochutnáváme ve stinných tavernách na vynikající krétské kuchyni, je jasné, že naše láska ke Krétě prochází i žaludkem. Vše to ještě umocňuje koupel při západu slunce v liduprázdných zátokách v průzračném Libyjském moři.

Nedávno jsme se z Kréty vrátili, ale už se zase nemůžeme dočkat na další turistiku po krétských horách i soutěskách a samozřejmě i na čerstvé a lahodné „stifádo“ a další neodolatelné pochoutky krétské kuchyně. A pokud chcete, rádi vás po Krétě i krétských pochoutkách provedeme . . .


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o