Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

03.10.12 Petr Mikota

Benátská fortifikační architektura na Zakyntu.


Na řecký ostrov Zakynthos se jezdí zpravidla za úžasným koupáním. My si s sebou bereme navíc kola. To nám umožňje poznat ostrov skznaskrz. Najde se tu dost zajímavostí pro každého, i pro milovníka starých opevnění.


Nad hlavním městem se v nenápadném piniovém háji skrývají zbytky pevnosti.

Nad městem Zakynthos se zvedá výrazná stolová hora s pevností. Na tomto místě vzniklo již ve starověku opevněné město. Pozdější přestavby a zemětřesení však zcela zahladily stopy ze starších období. Středověká pevnost byla budována od 15. století a zejména za vlády Benátské republiky v letech 1485 – 1797. Pro Benátčany byl ostrov mimořádně důležitým opěrným bodem. Na jeho obranu vynakládaly obrovské prostředky. Po ztrátě Kréty roku 1669 se stal útočištěm uprchlíků z Herakleionu a jedním z nejvýznamnějších benátských opěrných bodů ve východním Středomoří. Ostrov byl v 16 a 17 stol celkem 9x postižen katastrofálním zemětřesením, které neustále mařilo úsilí fortifikačních architektů. Pevnost musela být proto neustále opravována. Nejstarší dochované opevnění pochází z let 1646 – 47. Byl zde použit již moderní bastionový systém. Pevnost neměla vnější pás opevnění a spoléhala jen na výškovou převahu. V 19. století sloužila jako anglická kasárna, ve 20 stol byla plocha osázena stromy a dnes připomíná lesopark. Osázeno bylo i okolí a svahy pod hradbami, proto není z dálky opevnění vidět. Pevnost je přístupná jako muzeum.

Církevní stavby na ostrově musely být v minulosti opevňovány, protože ostrov byl stálým cílem útoků pirátů. Zajímavou obrannou věž najdeme v klášteře Ag. Georgiou na západě ostrova. Válcová věž je vybavena zajímavým podsebitím ve více úrovních na několika místech na svém obvodu. Nazývají se smolné nosy, protože sloužily k lití smoly na útočníky. Obranná hranolová věž bránila přístup i k monastýru Anafonitras. Byla postrevena jako víceúčelová – kromě obrany sloužila i jako zvonice. Jiná obranná věž přiléhá ke hradbě kláštera Ioanou Prodromou, je však zachována jen v dolní části.

V osadě Argassi 4 km JV od hlavního města je vzácně zachovalé sídlo drobného šlechtice - tvrz. Leží na východním konci letoviska přímo na pobřeží vedle malého kostelíka. Věžovitá stavba má dvě podlaží. Je obklopena vyzděným příkopem. Z něj vede po vnějším schodišti přístup ke dveřím. Dveře a 3 velká okna v přízemí jsou chráněna podsebitím v podobě tzv. smolného nosu přístupním z horního patra. Po obou jeho stranách nad vchodem a rovněž u okna na stranu k moři jsou navíc dvě úzké střílny umožňující postřelovat bezprostřední okolí otvoru. V přízemí i v patře jsou další, obdélníkové střílny se špaletami. Vnitřek nebyl v době mé návštěvy přístupný, ale bylo možno udělat několik fotek otvorem ve dveřích. Z nich vyplývá, že je v tvrzi asi suterén přístupný z přízemí, trámový strop je v současné době bez záklopu, krov a střecha je nová.

Na pobřeží ostrova byla vybudována síť pozorovatelen nazývaných Vardiola. Jednalo se o unifikovanou stavbičku s jednou místností o rozměru cca 4x4 m. Dovnitř vedly na straně odvrácené od pobřeží dveře, v ostatních stěnách byla střílnovitá okénka. Stěny jsou tenké, protože se nepočítalo s obrannou. Uvnitř nebylo žádné vybavení. Masivní jehlanovitá střecha je zaklenuta z kamene a opatřena maltovým potěrem. Na stěně s dveřmi je na jedné straně umístěn znak Benátek – lev sv. Marka a na druhé straně erb – možná znamení šlechtice, který měl pozorovatelnu na starosti. Pozorovatelny se nacházejí přímo na pobřeží na nevysokých útesech. Mezi pozorovatelnami navzájem ani s ústřední pevností není zajištěna přímá viditelnost. Komunikace musela být proto zajištěna jinak. Je to výrazně odlišné od věží na Sardinii, Korsice a v Itálii, kde byly věže ve vizuálním kontaktu a rovněž sloužily jako pevnosti a byly vyzbrojené. Na Zakynthu se zachovalo údajně hodně těchto pozorovatelen. Bohužel dostupná turistická literatura se o nich zmiňuje jen výjimečně. Viděl jsem celkem tři – Tsilivi, Kipseli, Kokkinou. Na další, zřejmě zaniklou nebo výrazně přestavěnou, ukazuje jméno taverny v Porto Koukla. Pozorovatelny se stavěly jen na místech vhodných pro vylodění tj. na východní části ostrova. Vzhledem k jednoduché a relativně masivní konstrukci odolaly ničivým zemětřesením (poslední v roce 1953), které jinak zničily většinu historických staveb. Pozorovatelny stejné konstrukce se nacházejí i na ostrově Kythera a na Kefalonii.

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o