oblast Bernina: PIZ BERNINA - S hřebenem Bianco od chaty Tschierva
celkový čas: 10h
za dobrých podmínek cesta nepřináší vážné problémy, obtížnost AD+, převýšení 1480 m
(klasifikace obtížnosti)
Populární cesta vede ostrým firnovým hřebenem ze sedla Fuorcla Prievlusa (3430 m) na předvrchol Piz Bianco (3995 m), odtud přes skalní hřeben zježený hroty a věžičkami. Počáteční úsek cesty od chaty Tschierva (2573 m) na sedlo F.Prievlusa je orientačně obtížný, neboť se nastupuje hlavně za tmy. Doporučuji si nástup prohlédnout den předem za světla, aby vaše túra neskončila ještě dříve, než opravdu začne. Stezka vede k JV až do místa, kde přecházíme spodní část bočního ledovce Vedretin da Tschierva. Opouštíme hlavní stezku, držíme se levé strany a strmou morénou se dostaneme do skal masivu Piz Morteratsch. Zde postupujeme podle mužíků stezkou vysoko nad ledovcem Vadret da Tschierva. Dojdeme k velkému skalnímu bloku a po úzkých terasách dosáhneme strmého úbočí, které pokrývá skalní suťovisko. Toto úbočí vede na ledovec. Po levé straně padá dolů strmé firnové (občas ledové) úbočí, nad kterým se táhnou dva sněhové jazyky. Tímto směrem pokračujeme, lezeme vlevo, následně po začátku ramene z levé strany tak, abychom se dostali na okraj pravého ramene pod skalami Piz Prievlus a pod sedlem F.Prievlusa. Nyní stoupáme nahoru strmým svahem a překonáme okrajovou trhlinu. Výše je lepší postupovat skalami zleva. Nakonec širokým, často zaledněným kuloárem vylezeme do sedla F.Prievlusa. Ze sedla postupujeme přes volné skály, následně traverzujeme jednu délku vpravo, a poté se opět vrátíme na hranu hřebene. Lezeme podél hrany, překážky obcházíme jednou zprava, jednou zleva. Dosáhneme začátku firnového hřebene, 1h 15. Postupujeme po pravé straně zprvu širokým hřebenem. Později se hřeben zužuje a prudce stoupá, přibývají též převisy. Podmínky na hřebeni jsou značně proměnlivé a výstup na předvrchol může trvat od 1h 30 do 4h. Z předvrcholu Piz Bianco postupujeme pravou stranou kombinovanou skalní hranou až do míst nad velkou štěrbinou. Slaníme 15 m nebo sestoupíme po dobré skále zleva (III+). Ze zářezu lezeme asi 15 m vpravo, následně obejdeme velkou věž po zledovatělé polici. Firnovým kuloárem nebo po skalách na jeho stranách vylezeme zpět na hranu hřebene. Strmým hřebenem (často zasněženým) vystoupíme na hlavní vrchol. Legenda světového horolezectví Rakušan Hermann Buhl o tomto hřebeni píše ve své knize Od Alp po Himálaje : ...bez sekání stupů vystupuji po mačkách na nejkrásnější ze všech ledových hřebenů co znám... V sázce o dvěstě franků od chaty Boval na vrchol Berniny a zpět za šest (!) hodin tento fenomén vyhrál. Vám však doporučuji na hřebeni postupovat nanejvýš opatrně. Každoroční oběti tohoto populárního výstupu vypovídají za vše.
|