Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Lyžování autobusem

Lyžování autem

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

22.09.16 Petr Mikota

Indiánská puebla


V Novém Mexiku a Arizoně se nachází velké množství osad zvaných puebla. Postavili je indiánské kmeny žijící v této oblasti. Jsou přes 1000 let stará. První puebla vznikají od 9. století n.l. a zlatý věk prožívaly ve 13. a 14. století. Puebla nevznikla na zelené louce, ale navazovala na starší osídlení rozvíjející se od počátku našeho letopočtu. Tato kultura se dnes nazývá „košíkáři“. V 16. století Španělé puebla dobyli a jejich obyvatele zotročili. V roce 1680 se indiáni vzbouřili a bělochy částečně pobili a zbytek vyhnali. Trvalo 10 let než se Španělům podařilo indiány zase podmanit. Velkým nebezpečím pro puebla byly v 18. století i nájezdy loupeživých Komančů. To společně s epidemiemi a postupnou změnou klimatu vedlo k opuštění mnoha puebel – zejména v Arizoně. Ale velká skupina osad v okolí Santa Fe v Novém Mexiku je stále obývána. Největší z nich je pueblo Taos, které je významnou turistickou atrakcí. Tady se karta obrátila a indiáni zde vykořisťují bledé tváře nekřesťanským vstupným.
Puebla představují tzv. architekturu „adobe“ – což je stavba z nepálených cihel dělaných ze směsi hlíny či bláta a slámy. Tento typ staveb obohatil i současnou americkou architekturu. Moderní stavby zejména v Novém Mexiku vychází z architektury puebel. V Santa Fe je to dokonce nařízené, aby si město udrželo starobylý vzhled.
Průzkum puebel je spojen s prací Adolfa Bandeliera (1840 - 1914, který je v druhé polovině 19. století první prozkoumal. Na jeho počest byl nazván národní park v okolí Bandelier National Monument , kde je kromě úžasných přírodních scenérií i řada starých indiánských staveb, poprvé zkoumaná právě Bandelierem. Moderní archeologie puebel je spojena s prací Alfréda Kiddera (1885 – 1963). Ten začal průzkumem puebla Pecos, ležícím nedaleko od Santa Fe na stejnojmenné řece. Právě zde odhalil posloupnost kultur, které se v pueblech střídaly a postavil tak výzkum na exaktní zásady. K dataci puebel potom posloužily dva objevy americké vědy. Nejprve W. F. Libby odhalil v r. 1947 metodu datování pomocí radioaktivního uhlíku. Za tento objev obdržel v r. 1960Nobelovu cenu za chemii.Druhou metodou je dendrochronologie. Její použití v archeologii se věnoval A. E. Douglas od r. 1913. Právě vzorky dřeva z arizonských puebel byly důležité pro rozvoj a rozšíření této metody. Nyní mohli archeologové datovat téměř s přesností na rok. Překrývající se vzorky vytvořily tzv. nekonečný strom, který záhy dosahoval až do doby před začátek našeho letopočtu.
Puebla byla budována často na místech nepřístupných nebo alespoň umožňujících obranu. Najdeme je ale i na úplné rovině – např. Taos. Obranu zajišťovala nízká hradba a věže v rozích. Pueblo Pecos bylo také obklopeno nízkou hradbou a věžemi v rozích areálu, ale navíc se nacházelo na vrcholku návrší. Ještě v 17. století zde žilo na 2000 lidí. V 19. století bylo opuštěno. Domy v pueblech neměly dveřní otvory – bylo nutno vylézt po žebříku na střechu a spustit se dovnitř. To zajišťovalo základní obranu. Proti zkušeným evropským válečníkům to ale nebylo nic platné. Důležitou součástí puebel byly kivy – podzemní svatyně kruhového půdorysu. Byly přístupné jen mužům z dané osady. Ani dnes nejsou v obydlených pueblech kivy přístupné cizincům.
Po počátečním odporu, přijali indiáni křesťanství a kostely se postupně staly součástí puebel. Podobně jako ostatní stavby jsou stavěny technikou adobe. Kultura indiánů obohacená o křesťanství vytvořila barvitý svět, který se projevuje v obrazech svatých i ve výzdobě hřbitovů.


Opuštěná puebla v Arizoně - Wukoki, Wupatki, Montezuma castle.


Pueblo v národním parku Bandelier - rovinná část puebla, skalní část, pohled na kaňon s pueblem.


Pueblo Pecos - posvátná kiva , uvnitř kivy, trosky kostela u puebla.

Nádoba z Pecosu, rekonstrukce života v pueblu.


Pueblo Taos – celkový pohled na severní část, starý kostel s hřbitovem, nový kostel.


Santa Fe – nejstarší obývaný dům v USA, nejstarší kostel ve městě, nová výstavba ve stylu adobe.


Santuario Chimayo z r. 1816, oltář v santuariu, hřbitov v Los Lanitos.

A na závěr popis puebla z pera toho nejpovolanějšího - Old Shatterhanda:

Pueblo je kamenná stavba z cihel sušených na vzduchu. Obyčejně se celá stavba opírá zadní částí o skalní stěnu a skalní výběžky jsou také pojaty do zdiva. Stavba pokračuje do výšky, takže jednotlivá poschodí tvoří stupně, z nichž je nižší vždy o několik metrů širší než vyšší. Všechna poschodí jsou pokryta plochými střechami, takže střecha nižšího poschodí tvoří vždy základní plošinu vyššímu poschodí.
Více viz Karel May - Petrolejový princ

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o