Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

16.02.11 Petr Mikota

Na kole po Limes Romanum


Hranice říše Římské ležela po dlouhá staletí jen kousek od našich dnešních hranic. Procházela po Dunaji od Černého moře až ke Kehlheimu, potom vedla po souši k Rýnu a podél Rýna k severnímu moři. Římané věnovali její ostraze mimořádnou péči. Jen v Podunají se nacházela více jak třetina římské armády. Naše poznávací cesty na kolech se často dostávají do blízkosti římských vojenských památek a neuškodí si je připomenout. Dunajská cyklostezka vede od pramene až do Budapešti. V řeči Římanů to znamená provinciemi Raetia, Noricum a Panonia. Dunaj byl dostatečnou obranou proti barbarům a tato linie vydržela až do konce impéria.

Římské impérium disponovalo v průběhu 1-3 století průměrně 30 legiemi. Jednotka měla přibližně 6000 vojáků, skládala se z 10 kohort, z nichž každá měla 6 centurií po 80 legionářích. Tábory legií měly pravidelné uspořádání a kromě jednoduchých kasárenských objektů pro vojáky a honosných vilových staveb pro velitele, byly vybaveny i dílnami, sklady potravin, nemocnicí a dobře vybavenými lázněmi. V lázních bývaly i kryté bazény a kryté sportovní haly téměř dnešních parametrů.
Za císaře Augusta (27 př.n.l. – 14 n.l.) se Římané chystali dobýt střední Evropu. Kvůli povstání v týlu jednotek ale sešlo v roce 6 n.l. z tažení proti Markomanům. Tím zůstalo naše dnešní území bez styku s římskou civilizací a my musíme jezdit za antickými památkami za hranice. Ani s Germány se legionářům moc nevedlo. Založili sice několik táborů v povodí řek Lippe a dokonce jeden tábor na Mohanu. Tábor Marktbreit poblíž dnešního Würzburku je už v dosahu našich cyklotoulek po středním Mohanu. Jeho hradby nebyly zděné, ale z drnů, které tisíce legionářů odrýpali z povrchu budoucího tábora. Později byly kolem táborů dostavěny kamenné hradby. Ale to už zde Římané nestihli. V roce 9 jim Germáni uštědřili krutou porážku – zničili celé tři legie. Tato událost vstoupila do dějin jako Varova katastrofa podle velitele, který to tam zpackal a také padl. Legie byly staženy na Rýn a území zůstalo Germánům už na věky.

Tábor Marktbreit u Würzburgu na Mohanu kolem roku 5 př.n.l.

Stavitelé táborů se drželi řek. Jedině po vodě bylo totiž možné dopravovat rozměrné náklady, což v té době byly zejména sudy s vínem – základní předpoklad pohody v jednotce. Proto i většina hranice vedla po řekách Dunaj a Rýn. Pouze jejich spojnice po pevnině byla opevněna jinak. Naše cyklotrasa podél Altmühl do Regensburku se dotýká největší německé archeologické památky. Od dunajské soutěsky u Veltenburgu vedla opevněná linie v délce 400 km až k Rýnu. V tomto úseku ale nebyly budovány řádné tábory legií. V případě útoku barbarů zde zasahovaly legie umístěné v Porýní. Byly zde ale desítky menších táborů a stovky věží. Val a základy věží jsou dodnes patrné v terénu. První opevněný tábor Abrusina ježí ještě na pravém břehu Dunaje a je částečně archeologicky odkryt a zpřístupněn návštěvníkům.
Naše cyklotrasy vedou od Regensburku až do Budapešti. V řeči Římanů to znamená provinciemi Raetia, Noricum a Panonia. Dunaj byl dostatečnou obranou proti barbarům a tato linie vydržela až do konce impéria.
První dunajský tábor legie je v Regensburku. Pevnost vybudovala v roce 179 legie III Italica a byla nazvána Castra Regina. Dodnes jsou v centu města zachovány části zdiva hradeb a brány.
Další základnou po proudu byla pevnost Lauriacum poblíž dnešního města Enns. Byla zřízena kolem roku 200 legií II Italica. V okolí táborů legií často vznikaly civilní města a Enns se proto honosí přízviskem – nejstarší rakouské město. Na jeho místě totiž přechází starověké osídlení bez přerušení do současnosti.
Na místě pozdější Vídně vznikl za vlády císaře Traiana před rokem 100 vojenský tábor legie Gemina nazvaný Vindobona. Město, které se později rozvinulo na jeho místě, zničilo většinu pozůstatků a tak jen poloha některých ulic navazuje na půdorys dávné pevnosti.
Z archeologického hlediska je zajímavější tábor Carnuntum ležící východně od Vídně. Byl vybudován za císaře Tiberia již počátkem 1. století. V táborech neležely legie trvale. Podle strategické situace byly přemisťovány po celé říši i na vzdálenost tisíce kilometrů. Trasu musely legie ujít pěšky a řadový legionář nesl až 30 kg výzbroje a materiálu. V Carnuntu se vystřídalo více legií, ale nejčastěji zde tábořila legie XV Apollinaris. Byla zde i základna dunajské flotily. Prostor tábora nebyl porušen pozdější výstavbou a jeho vykopávky jsou v současné době upraveny pro návštěvu veřejnosti. Byl zde vytvořen známý archeologický park, kam přichází nejen dospělí, ale zejména děti a studenti, kteří se zde mohou seznámit s životem legií. Proto sem naše CK pořádá specializované zájezdy pro školy.
Další legionářský tábor Brigetio byl vybudován za císaře Traiana počátkem 2. století poblíž dunajského ohbí v místě dnešní vsi Szöny – proti slovenskému Komárnu. Budovala jej legie I Adiutrix. Společně s tábory v Carnuntu a Vindoboně patřilo Brigetio do provincie Panonia Superior. Předsunuté opevnění Celemantium najdeme i v blízkosti Komárna na slovenském břehu.
Koncem prvního století povolal císař legii II Adiutrix z Británie a pověřil ji stavbou pevnosti Aquincum v provincii Panonia Inferior. Legie zajišťovaly budování tábora vlastními silami. Měly ve svých řadách zeměměřiče, stavitele i řemeslníky. Pomocné práce potom prováděli řadoví legionáři. Tak vzniklo známé starověké sídliště a okraji dnešní Budapešti. Uvidíme zde rozsáhlé vykopávky odkrývající nejen části vojenského tábora, ale i velké civilní město.

V Budapešti zatím končí „naše dunajská cyklostezka“ a tím také naše exkurze po římských památkách dunajské hranice. V dolním Podunají leželo ještě 6 dalších legionářských táborů. I to je důvod vydat se na kole ještě dále po proudu...


Římské Podunají s tábory legií a některými dalšími menšími vojenskými stanicemi.


Takhle mohla vypadat zásobovací loď vezoucí legionářům víno. Vedle zbytky římského tábora v Regensburgu.


Pozemní část opevněné hranice a jedna rekonstruovaná věž poblíž Weltenburgu u Dunaje.



Římský tábor Carnuntum archeologové nejen vykopali, ale také zrekonstruovali do podoby jakou měl v době své slávy.


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o