Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

20.04.10 Jiří Louda

K nejvyšším horám černého kontinentu


Začátkem roku 2010 uskutečnila CK Loudatour dlouho připravovanou cestu do Afriky. Hlavním cílem byl výstup na dva nejvyšší africké vrcholy Mt. Kenya a Kilimanjaro. Vše proběhlo dle plánů, oba výstupy se podařily a pobyt v Africe jsme si ještě zpestřili návštěvou safari a masajských válečníků.

Mt. Kenya


Po příletu jsme zamířili k nejvyššímu keňskému masivu. Po povinném najmutí nosičů vyráží naše sedmičlenná skupina vzhůru.
Mohutná sopka vypínající se do výšky 5199 m je dnes druhou nejvyšší horou černého kontinentu. V geologické minulosti byla dokonce nejvyšší. Vrcholek tvoří několik rozeklaných štítů. Ty nejvyšší jsou přístupné jen horolezcům. Pro turisty je určen až třetí nejvyšší štít - Point Lenana 4985. Naše putování začíná u brány národního parku. K první chatě Old Moses Kemp (3.350 m) nám zavazadla ještě vyváží terénní džíp. Odtud pak druhý den ráno vyrážíme s nosiči, kuchaři a vůdci do nádherného tábora Shiptons Camp (4236 m) pod nejvyšší štíty masivu.


Už pohled z dálky ukazuje úžasný skalní masiv zvedající se do oblak. Ne nadarmo horu považují Kikujové, na jejichž kmenovém území leží, za božstvo.


Nám ale přechází zrak nejen z božských výšin, ale i z okolní vegetace. Hora tvoří botanický ostrov v tropickém území. Zachovaly se zde úžasné rostlinné relikty, které jakoby pocházeli z jiné planety.


Tohle je náš průvodce a vedle servíruje náš ochotný doprovodný personál přímo v divočině vynikající oběd.


Večer v Shiptons Campu (4236 m) ve skalním kotli ozářeném zapadajícím sluncem byl nezapomenutelný.


V 1:30 vyrážíme z tábora. Nepříjemnou sutí se dostáváme na vrcholový hřeben. Po něm postupujeme ještě za svitu měsíce a zářícího souhvězdí Jižního Kříže. Za rozbřesku dosahujeme v 6:30 vrcholu Pt. Lenana (4895 m).


Ještě vrcholové foto a budeme sestupovat.


Opět procházíme mezi těmi podivnými rostlinami. Poslední pohled na skalní velikány. Trochu smutně opouštíme tuto nádhernou až neskutečnou krajinu.

Safari


Bezprostředně po sestupu přesedáme do terénního džípu, překračujeme rovník a přejíždíme k parku Nakuru.


Oblast je rájem plameňáků a mohutných ptáků marabu. Objevil se i leopard odpočívající v odpoledním stínu.




Další den nás čekal přesun do impozantního parku Masai Mara. Je spojen s tanzánským parkem Serengeti a uchovává původní životní prostředí tisícům divokých zvířat.

Zde jsme strávili dva dni a bylo skutečně na co koukat.


Luxusní zázemí uprostřed africké divočiny jsme našli v jedné z mnoha dobře vybavených lodgií.

Návštěva u Masajů


Masajové jsou dnes symbolem domorodé Keni. Mají pověst válečníků a hrdé vystupování. Nezabývají se obděláváním půdy, ale pečují o velká stáda dobytku. Je pro ně charakteristické červené oblečení a nepostradatelná hůl s oblou hlavicí. Mnozí si přelepšují výdělky v turistickém průmyslu - předvádí tance, tradiční obyčele a dovednosti, prodávají tradiční předměty denní potřeby.
I my jsme strávili jedno odpoledne v jejich vesnici. Masajové nám předvedli své tance. Potom nás zavedli do svých chýší a ukázali i technologii jejich výstavby. Na závěr nás čekal "povinný" nákup upomínkových výrobků v masajském "supermarketu" po širým nebem.


Skákání na místě má u Masajů velký význam. Kdo skočí výše, může získat více žen.


Masajky se s oblibou zdobí korálkovými náhrdelníky.


Masajští bojovníci se blýskli svou dovedností při rozdělávání ohně.

Kilimanjaro


Když první cestovatelé přinesli do Evropy zprávu, že uprostřed Afriky na rovníku viděli vysoké zasněžené hory, domnívali se ostatní, že zešíleli nejspíše z horka. Dnes patří panoráma Kilimanjara se sněhovou čepicí k nejznámějším pohledům. Rezervace Amboseli v jižní Keni nabízí právě takový pohled. Vlastní masiv obrovské sopky tvoří ovál o rozměrech 80 x 40 km a leží již na tanzánském území. Protože plánujeme výstup na vrchol, musíme přes hranice do Tanzánie.


Ještě v hotelu v Moshi jednáme s hlavním vůdcem výpravy. Podpůrná skupina nosičů, kuchařů, číšníků a horských vůdců čítající 21 hlav nám přišla trochu přehnaná, ale nedalo se nic dělat.
K prvnímu táboru postupujeme deštným pralesem a večer spíme v příjemných chatkách Mandora Huts ve výšce 2700 m.


K vrcholu směřuje mnoho turistů, proto musí být pořádek a v každé chatě se musíme zapisovat. Postupujeme úmyslně hodně pomalu a hlavním sloganem výstupu je "pole, pole", což znamená pomalu, pomalu. Protože jsme již dříve absolvovali výstup na Mt. Kenyu, jsme dobře aklimatizováni a denní dávka 1000 výškových metrů nám problémy nedělá. Někteří turisté však aklimatizaci podcení. Pro jejich urychlenou dopravu do doliny zde mají toto zajímavé vozidlo typu trakař.



V pralese je stále na co koukat.


Před dosažením tábora Horombo Huts (3720 m) pěkně zmokneme, ale večerní africké sluníčko vše vysuší. Příjemné čtyřlůžkové chatky jsou dobrým místem k odpočinku. K dispozici je i jídelna a náš číšník neustále hlídá, zda něco na tabuli nechybí.


Oběd cestou na Kibo Huts v nekonečném lávovišti.


Vegetace skončila. Procházíme kamennou pustinou. K poslední chatě Kibo Hut (4703 m) dorážíme za vydatného sněžení - mokrý sníh však hned taje. Chata je přeplněna a bezesná "noc" se pomalu vleče. Budíček je ve 23:30, po půlnoci vyrážíme. Když po 6 hodině ranní svítá, jsme už na hraně kráteru.


Ještě v nedávné minulosti pokrýval vrchol rozsáhlý ledovec. Dnes z něj nacházíme jen zbytky.


Výstupová cesta vede po hraně mohutného kráteru. Překonáváme i několik sněhových polí.


Kolem 7 hodiny pomalu docházíme k nejvyššímu bodu Afriky ve výši 5895 m. Nazývá se Uhuru, což svahilsky znamená Svoboda. Fotíme se společně i s našimi třemi tanzánskými vůdci.


Ráno je nad Kilimanjarem jasno. Během dopoledne se ale vytáhnou mraky a postupně vrchol zahalí. V pozadí vidíme sousední skalnatý vrchol Mawenzi (5149 m).
Ten samý den nás čeká ještě sestup o 2145 výškových metrů. Byl to dlouhý den a chudáci naše kolena ...


Při sestupu je čas se kochat i zajímavou vegetací.


U Horombo Huts (3720 m) nám ráno před odchodem do údolí připravili naši nosiči a vůdci příjemné rozloučení se zpěvy a tanci. Nakonec z toho byl společný tanec... Všichni byli spokojeni, vše dobře dopadlo a za dva dny již letíme k domovu.

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o