Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

16.03.10 PM

Rychlebské hory na běžkách


Cestovní kancelář LOUDATOUR pravidelně inovuje trasy lyžařských přejezdů našich pohoří. I letošní přejezd Jeseníků přinesl novinky. Kromě tras na jižním hřebeni Hrubého Jeseníku a severním hřebeni Kralického Sněžníku, jsme se projeli i v Rychlebských horách.
Naše putování začíná v Kladském sedle. Zde se stýká masiv Kralického Sněžníku s Rychlebskými horami. Protože hřebenem vede hranice je vhodné připomenout, že na polské straně se uvedená pohoří jmenují Snieżnik a Góry Bialskie. V sedle bývala celnice. Dnes je v jejích prostorech turistická ubytovna s kapacitou 12 osob. Silnice je z české strany dobře upravena a přístupná i pro autobus, zatímco na polské straně je jen ledabyle odhrabána a průjezdná jen s obtížemi. Po hranici vede sice polská turistická značka, ale ta se používá jen v létě. Poláci na běžkách moc nejezdí, proto nepřekvapí, že hřebeni není stopa upravena ba ani prošlapána. Na české straně vede úbočím hor dobře upravená trasa náležející do oblasti Starého Města.

V Kladském sedle. Hřeben kralického Sněžníku

U Medvědí chaty se dostáváme do areálu upravených stop kolem chaty Paprsek. V posledních letech zde byly vytvořeny nové trasy využívající jak hraniční hřeben, tak i terény v Polsku. Dva z okruhů jsou příznačně nazvány „Velký a Malý Schengen“.

Medvědí chata

Chata Paprsek je jediná možnost občerstvení, proto ji nelze minout bez povšimnutí. Borůvkové knedlíky patří k místním specialitám.

Chata Paprsek Občerstvení

Od Paprsku vybíhá celá řada běžkařských tras. My volíme hraniční hřeben. Není sice upraven strojově, zato je z něj pěkný rozhled na Sněžník i Jeseníky.

V Kladském sedle.

Nejvyšším vrcholem je Smrk. Hřeben se zde lomí v místě, kde se stýkají historické hranice Moravy, Slezska a Kladska. Je zde i malá útulna – spíše přístřešek. Pokoušíme se najít vlastní vrchol Smrku. Temeno kopce je ploché dokonce s rašeliništěm a je zcela nepřehledné. Marně hledáme geodetickou tyč označující vrchol. Nakonec definujeme za vrchol výrazný posed uprostřed planiny.

Trojmezí Že by Vrcholek Smrku?

Další cestu plánujeme přímo hraničním průsekem k severu. Poláci tento hřeben jmenují Góry Zlote. Trasa není projetá a místy strmé klesání prověří naše schopnosti. Jedeme až k nevýraznému vrcholu Klínový korunovanému skalkou. Další cestu po hranici vypouštíme, sněhu totiž ubývá a projetí celého hřebene by vyžadovalo podstatně více sněhu. Na sever od nás se zvedá výrazný vrchol Kovadlina a za ním už následuje jen nesouvislá sněhová pokrývka. Vracíme se vozovou cestu jdoucí severovýchodním úbočím. Ta je díky severnímu sklonu svahu dobře vysněžena. Po ní se dostaneme přes útulnu Mates opět na Smrk.

Dramatický sjezd po hranici Útulna Mates


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o