Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

30.10.09 Oto Pavliš

Pevnost v Julských Alpách


aneb - italská opevnění a pozůstatky I. světové války v okolí sedla Vršič.

Tak mě konečně brzký příchod zimy a nachlazení umožnilo usednout k počítači a vytvořit krátkou zprávu o našem výletu ze sedla Vršič do údolí Trenta. Podnikli jsme ho 7.8.2009 v rámci naší dovolené s CK Louda Tour.
Když se spolubydlící Luděk dozvěděl o našem plánu, doporučil nám začít naše putování kousek od parkoviště v sedle Vršič, kde se ve stěně Mojstrovky nachází nějaká kaverna, snad prý z 1. světové války. Vydali jsme se k ní úzkou pěšinou mezi klečí až k betonovému domku, který je z parkoviště dobře vidět. Přidala se k nám skupinka německých důchodců, kteří nejspíš doufali, že je vyvedeme pod úpatí stěny. Když dle našich příprav před vstupem do objektu pochopili, že tudy cesta nevede, vrátili se k parkovišti a my měli klid k provedení průzkumu. Po chvíli dorazil Luděk, Martina počkala venku. Společně jsme se vydali do útrob skalní stěny. Přiložené fotky dokumentují stav chodeb a jednotlivých místností, včetně nápisů v italštině, které byly vodítkem k určení původu objektu. Ale veškeré dohady ukončilo až dohledání informací o tomto opěrném bodu italské obrany na stránkách http://fortifikace.bloguje.cz/. Zde jsem se dozvěděl, že se jedná o tvrz CENTRO 2, součást opěrného bodu MISSONI, který byl vybudován v období mezi 1. a 2. světovou válkou, kdy toto území patřilo Itálii. Výzbroj objektu tvořily těžké kulomety, umístěné ve střílnách s odolnými pancéřovými deskami. Jedna střílna se nachází těsně vedle vchodu, druhá o kousek výš směrem k sedlu Vršič a není z venku tolik viditelná. Obě míří na silnici vedoucí z údolí Trenta k Vršiči. Informace o ostatních objektech v blízkém okolí lze vyhledat na výše uvedených stránkách a jejich autorovi patří můj dík za povolení použít část článku v mém příspěvku.

Od sedla Vršič jsme se vydali po asfaltce k tunelu, který vede souběžně se silnicí v délce 100 až 150 metrů po její levé straně. Vchod do tunelu začíná hned u silnice a je označen datem 1916, což je období, kdy bylo toto území součástí Rakouska-uherska. Profil tunelu umožňuje vjetí povozu či nákladního auta. Mohl sloužit jako kryt při pohybu zásobovacích kolon nebo jako skladiště. Druhý vchod a nebo chcete-li východ, ústí nedalo silnice a je také označen nápisem 1916. V klenbě tunelu jsou světlíky, které umožňují jej projít bez použití baterky.
V údolí řeky Soča a na přilehlých hřebenech se nachází spousta dalších zajímavých míst, která souvisí s obdobím 1. světové války a tak doufám, že se do Julských Alp spolu s CK Louda Tour zase vypravíme.


Vchod do tunelu


Vchod do tvrze


Střílna na obranu vchodu


Střílna pro TK blíže vchodu


Panceřová deska střílny


Schodiště ke druhé střílně pro TK


Schodiště ke druhé střílně pro TK - foceno z hlavní galerie


Pohled ze střílny na silnici


Pohled do strojovny


WC


Nápis nad místností velitele


Autor článku u východu z tunelu


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o