Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Květen 2024
Po-tStLtSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
(Zpět na seznam reportáží)

07.08.07 PM

Bretaň stezkou celníků


Bretaň je země mnohotvárná. Kdo by neznal její megalitické stavby nebo slavné kalvárie. Všímavý návštěvník zde však nalezne mnoho dalších pozoruhodných staveb.

Celní stážnice

Obchod byl pro Bretaň důležitý odedávna. Již v době římské se střetly zájmy bretaňských obchodníků s římskou mocí a Caesarovi dalo dost práce je porazit. S obchodem byla vždy spojena úloha celníků. A právě dlouhé a nepřehledné pobřeží dávalo zde celníkům zabrat. Postupně zde vznikla celá soustava strážních domků, pozorovatelen, příbytků prostých celníků i honosných sídel jejich velitelů. V současné době roste zájem turistů o tyto nenápadné památky, které nejsou sice srovnatelné s kostely, kalváriemi, či megalitickými stavbami. Přesto mají něco vyjímečného. Je to jejich poloh. Na okraji strmých útesů, na výběžcích pevniny do oceánu. Všude tam najdeme nenápadné stavby se strohou architekturou. Dveře a pár oken, či pozorovacích štěrbin. Ve zdi krb. Žádné další vybavení. Služba zde nebyla žádný med. Stezka, která vede po pobřeží těsně nad strmými srázy, dostala pojmenování „Sentier douaniers – stezka celníků. Můžete se po ní toulat stovky kilometrů a objevovat na ní nejen zajímavé stavbičky, ale hlavně se kochat nespoutanou přírodou.
Strážnice na mysu Primel Strážnice na pobřeží Pozorovatelna u Peros Guirecu Opevněný kostelík na mysu Penmarch

Vaubainovy pevnosti

S pobřežím je spojeno nejen řemeslo obchodní, ale i řemeslo válečnické. Výhodné přírodní podmínky daly vzniknout několika významným přístavům. St Malo, Brest, Morlaix, Lorient. Čím důležitější přístav, tím festovnější potřeboval opevnění. Nejvýznamnější pevnostní architekt Francie - Sebastien Vaubain, postavil i zde několik svých elegantních pevností. Concarneau na jihu, Fort Cézon na severu, opevněný ostrůvek Chateau du Taureau u vjezdu do Morlaix. Ale hlavně celý věnec pevností kolem St. Mala a u Brestu. Právě v souvislosti s opevněním Brestu vznikla i malá pevnost v blízkém Camaretu. Patří snad k nejelegantnějším a také k nejlépe dochovaným. Jmenuje se prostě Vaubain – na paměť svého projektanta. Uvnitř najdeme malé Vaubainovo muzeum a na nádvoří pěkně zachovanou pec na ohřívání dělových koulí. I nu staří dělostřelci se pěkně nadřeli.
Pevnost Vaubain u Camaretu Pec na ohřev dělových koulí

Na „stezce celníků poznáme nejkrásnější a nejdivočejší úseky bretaňského pobřeží. Úzké pěšinky v kvetoucích vřesovištích jsou přístupné jen pěším turistům a tak nic neruší naše rozjímání.

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o