Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

09.08.17 Petr Mikota

Městečko na konci fjordu


Při hledání ubytování pro zájezd do Bretaně, se nám nabídl hotýlek v městečku Le Faou. Leží na konci malého fjordu vybíhajícího z brestského zálivu. V okolí se rozkládá park Armorique a je odtud blízko do všech zajímavých míst dolní Bretaně. Místo, kde město vzniklo nebylo náhodné. Sem totiž dosahuje voda při přílivu a proto sem mohou připlouvat námořní lodě. No, spíše loďky – v minulosti byl přístav využíván rybáři i obchodníky. Dnešní lodě jsou ale mnohem větší a končí proto již v Brestu. Konec fjordu uzavírá most. Spojuje vlastní město s přístavem. Voda vzedmutá přílivem proteče i pod mostem a vytvoří zde lagunu, která nejspíše sloužila v minulosti jako rezervoár pro pohon mlýna – u nás se tomu říkalo nadymáček. Takové přílivové mlýny byly na zdejším pobřeží běžné.
Podíváme-li se na mapu, najdeme takových měst a městeček celou řadu. Některá mají v názvu přímo označení „Pont“ – most. Jen namátkou pár ukázek na jižním pobřeží: Pont Croix na poloostrově Sizun, Pont-l’Abbé, Pont Aven, známý návštěvami malířů, Pont Scorf na stejnojmenné řece a sousední Hennebont na největší bretaňské řece Blavet. Jiná města to sice nemají v názvu, ale most tu byl také: například historické centrum Dolní Bretaně – Quemper je u ústí řeky Odet, skoro 20 km od pobřeží a přesto sem připlouvaly lodě. Landerneau v ústí řeky Elorn je známé svým obytným mostem. Zdejší přístav byl důležitým obchodním místem v kraji, kde se dařilo výrobě plátna. Hospodářský rozmach v údolí řeky Elorn podnítil i stavby nejkrásnějších bretaňských kalvárií.
Vrátíme se k Le Faou. Na jedné straně mostu se rozložilo město, na druhé přístav. Dnes sem již jen občas připlouvají lodě. Podobně je na tom i sousední městečko Hopital Camfrout. Přístavy byly dobře chráněné proti rozmarům počasí, lodě však mohly vplouvat jen za přílivu. Zbytek dne stály na suchu. Stará fotograqfie ukazuje, jak byl přístav rušný v roce 1920. Dnes tam zasbloudí sotva jedna výletní loď. Obnažené bahnité dno fjordu nevypadá vábně, ale musíme si zvyknout na drsnější krásu zdejší krajiny.

Hned u mostu stojí kostel. Původně byl obklopen hradbou, dnes ji připomíná jen dosud stojící brána. Město má jednu hlavní ulici, rozšiřující se na konci v malé náměstí. Na druhém konci stála brána a ve zdech okolních domů najdeme i zbytky městského opevnění. Podél hlavní ulice stojí kupecké domy, některé i vícepatrové. Poklid venkovského městečka, kterým prochází jen málo turistů, je balzámem na rány způsobené překotným turistickým hemžením ve významnějších místech.

Zdejší most je jednoduchý, ale někdy vzniklo na mostě přes fjord celé seskupení budov. Takto zastavěné mosty můžeme obdivovat např. v L’Abbe a zejména v Landerneau, kde je nejznámější z těchto obytných mostů. Jindy je na hrázi jen prostý mlýn bez dalšího osídlení jako v Ploumanach. Moderní verzí mořských mlýnů je i přílivová elektrárna na řece Rance.

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o