Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

02.09.16 Petr Mikota

Přes Lanno Estacado


Když jsem plánoval cestu z Louisiany do Nového Mexika, padl můj zrak na velký nápis táhnoucí se Texasem – Lllano Estacado. Vzpoměl jsem si na mládí a slavnou máyovku Duch Llana Estacada. Bylo rozhodnuto. Představoval jsem si ji jako pustou poušť a sem tam nějaký kaktus. Jako mnoho jiných představ o USA, byla i tato mylná.

První evropané vstoupili do těchto prostor roku 1541 při expedici vedené conquistadorem Franciskem Vasquez de Coronado, jehož kronikář zapsal: „Dosáhl jsem pláně tak ohromné, že jsem nenalezl její konec nikde, kam jsem se vydal, ačkoliv jsem cestoval více než 300 leagues (1000 mil)..., nejsou zde kameny ani kousek vyčnívající země ani stromy ani keře...”
V té době a ještě dlouho potom se zde proháněli indiáni a nespočetná stáda bizonů. Později přibyli comancheros, mexičtí obchodníci dodávající indiánům různé zboží. Byli tak nazváni podle kmene Komančů, kteří patřili k jejich nejlepším zákazníkům. Komančové vytlačili původní Apače a v 18. století se věnovali obchodu s koňmi, které si opatřovali obchodem a loupením v osadách španělů i usedlých pueblanských indiánů. V 19. století se zde usazovali chovatelé dobytka a zakládali ranče.
Geograficky je to náhorní plošina ve výšce 900 – 1500m postupně se zvedající od východu na západ. Je ohraničena strmými srázy od okolních plošin. Západní sráz spadá do údolí řeky Pecos. Výrazné ohraničení pláně strmými svahy (escarpments) je původem i jejího jména a znamená pláň ohraničenou palisádou. Východní escarpment je rozrušen prameništi několika vodních toků. Největší je Red River, jejíž kaňon je vyhledávanou atrakcí.


Plocha Lana Estacada, vpravo sevrovýchodní okraj s prameništěm Red River v Palo Duro kaňonu.


Palo Duro Kaňon.

Třebaže se zdá krajina suchá, není to poušť. Srážek je málo, ale jsou a vytváří zásobu podzemní vody, kterou je možno čerpat k zavlažování. Při výběru vhodných plodin a šetrném zalévání se zde kupodivu daří zemědělství. Východní část plošiny je dnes významnou zemědělskou oblastí, kde se pěstuje bavlna, kukuřice, pšenice, zelenina i množství dobytka. Zejména v produkci bavlny patří oblast k největším producentům v USA. Najdeme zde i vinice. To vše vyžaduje pečlivě provozované zavlažování. Na satelitních snímcích vidíme kruhová pole zavlažovaná pojízdnými otáčejícími se postřikovači.Západní část je rovněž bohatá na naftu a zemní plyn a kývající se čerpadla a válcové zásobníky jsou nedílnou součástí krajiny. Jen na západě je pláň ještě pustá a připomíná tak staré časy. I tam je však rozdělena nekonečnými ploty z osnatého drátu na ranče, chovající dobytek. Stáda jsou ovšem malá, protože vegetace není mnoho.
O stáda se nejprve starali kovbojové. V roce 1863 ale vynalezl jeden farmář z Ilinois první účinný ostnatý drát. Ten umožnil ohraničit pastviny za rozumnou cenu a kovbojové - vymřeli. Krajina, kterou považovali první cestovatelé na zcela nehostinou a nevyužitelnou se změnila k nepoznání.


Satelitní snímek amerického jihozápadu s dobře viditelnou plání.


Tak tohle je ta bavlna! Vpravo intenzita jejího pěstování v USA.


Typické vodní čerpadlo na pláních, typické naftové čerpadlo a všudypřítomná texaská vlajka - na ni jsou Texasané obzvláště hrdí - nakonec začínali jako samostatný stát - stát osamělé hvězdy.


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o