Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Květen 2024
Po-tStLtSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
(Zpět na seznam reportáží)

28.05.14 Čestmír Kašpar

Národní park Chitwan


Do NP Chitwan na jihu centrální části Nepálu se dostanete z KTM po celkem slušné silnici (až na pár opravovaných kilometrů za sedlem nad KTM). Jezdí tam pravidelné linky, my ale preferujeme soukromý transport, kdy si můžete zastavit jak si řeknete. Vyjíždíme z hotelu v KTM hned po ránu. Cestou se nabízí řada pohostinných zastávek na řece Trisuli. Asi po 5-6 hodinách (pořád z kopce) se ocitneme v nadmořské výšce kolem 100 m poblíž hranic s Indií. Je to znát. Vedro tu dosahuje 35 stupňů C ve stínu. Jakmile opustíme údolí řeky Trisuli, projíždíme prvními pralesy terajů. Vysoké stromy okupují liány, podrost je suchý a místní jej pravidelně vypalují, aby udělali prostor nové bujné vegetaci (a to i v prostoru NP!), která po nástupu letního monsunu prudce vyraší. Vstupní branou do NP je vesnice Sauraha, kde máme i náš kemp (přímo Tiger Camp) na břehu hraniční řeky Rapti. Po příjemném posezení u oběda na terase nad řekou je nařízen polední klid na lůžku nebo poblíž . Sedíme na terase před naším bungalowem, popíjíme gurku (místní pivo) a pozorujeme hbité ještěrky. Kolem nás obklopuje krásná parková úprava.

Odpoledne nás náš průvodce Krišna zavede do výcvikového tábora slonů a v malém muzeu nám představí park a jeho obyvatele. Společně se potom touláme kolem břehu řeky a nasloucháme zvukům džungle a očima vyhledáváme na řece hřbety krokodýlů. Vysadili tu pro potěchu návštěvníků i vzácné gaviály, kteří si nyní na mělčině pod námi chytají úhoře. Západ slunce je úžasný. Po večeři jdeme již za tmy do místního kulturního domu, kde se prezentuje místní taneční skupina etnika Tharu. Už se ale těšíme opět na vínko na terasu. Noc byla teplá, občas nás vylekal šramot nějaké ještěrky a mně se dostal do moskytiéry komár, tak jsem ho chvíli snažil zlikvidovat. Marně.

Ráno se scházíme brzy opět na terase k snídani. Krišna nás potom vezme na dlabanou vratkou lodičku a po krátké plavbě vystupujeme na břeh džungle, kde se v prachu hned rýsují stopy tygra a nosorožce. Trochu podezíráme Krišnu, že stopy pro nás nechal udělat. Následující dvě hodiny postupujeme tiše hustou džunglí a vnímáme každý šramot a povyk ptáků. Bohužel na velkou zvěř (nosorožce, gaura, medvěda nebo tygra) nenarazíme, viděli jsme jen stádo jelenů, divočáka , pár slepic a zatoulaného slona. Přestože jsme asi obecně očekávali víc, pro mne osobně to byl silný zážitek.

Po obědě a poledním klidu nás Krišna naloží do malého náklaďáku a jedeme pár kilometrů za vesnici do obory projet se pralesem na slonech. Dvě hodiny se prodíráme krásným lesem, vidíme opice, nakonec i dva nosorožce, několikrát se brodíme vodními toky. Po večeři si vychutnáváme klidu a pohody. Kolem řvou ptáci a klimatizace sousedních objektů.

Ráno kolem páté ještě za šera mne probudí Jindra, když porazí na terase láhev od včerejšího vínka. Jdeme společně k řece na východ slunce. Nikde nikdo, jen opar nad řekou. Džungle je ale již na nohou. Ozývají se hlasitě pávi a papoušci. Postupujeme po břehu, když tu zahlédnu asi 200 před námi stín připomínající včerejšího nosorožce. Ano! Hýbe se to, je to obr. Rychle se snažíme přiblížit po lesní pěšině k brodu, kde se právě tento opancéřovaný tlustokožec napájí. Je to patrně dospělí samec úctyhodných rozměrů. Asi jsme ale málo opatrní, zvíře nám dopřeje krátkého vzrušení a potom se odebere opět do vysoké sloní trávy. Sedíme u brodu a pozorujeme řeku. Za chvíli se nám za zády objeví mahudi se slony z vojenské základny. Patrně nastupují do služby. Hlídají tu park před lupiči. I toto je krásný pohled na mohutná zvířata brodící se řekou. Prostor se zase uklidní a za chvíli se na scéně objeví z vysoké trávy na protějším břehu stádo jelenů. Škoda, že už je slunce nad obzorem a musíme na snídani, po které pojedeme zpět do KTM. Tyhle chvíle patřily asi k nejlepším při naší krátké, ale okouzlující návštěvě NP Chitwan.


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o