Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

05.05.14 Petr Mikota

Podél Schwarzachu na kole


Už tradičně připravujeme na zahájejí cyklosezóny nějakou novou trasu. Vyhledáváme zejména stezky kolem vodních toků, protože je to s kopce. Letos jsme zvolili říčku Schwarzach. Má dva pramenné toky: Bavorský Schwarzach – pramení nad osadou Schwarzach na česko-bavorském pomezí a několik kilometrů tvoří hranici. Druhý zdrojový tok k pramení u vsi Závist. Nedaleko odtud pramení i řeka Radbuza, ta ale teče na opačnou stranu. Pod Závistí až k hranici se potok jmenuje Nemanický. U Lískové přijímá zleva Černý potok, který vlastně nese etymologicky stejné jméno. Ten pramení pod Čerchovem. Jeho německé jméno je Schwarzkopf. Jak je vidět je černá barva tématem celého povodí této říčky.

Pod osadou Závist sundaváme kola a několika variantami vyrážíme za poznání. Ti, co zvolili náročnější trasu přes zaniklou horskou obec Lučinu - Grafenried, se mohli seznámit s její minulostí na informačních tabulích u zbytků vsi. Obec zanikla jako mnoho jiných pohraničních osad. Její kostel byl zbořen dokonce až koncem 70 let. Před několika lety začal Bavorák Helmut Roith vykopávat zbytky kostela. Jeho neuvěřitelná píle pomohla odhalit základy kostela, fary a dalších budov. Věnuje této činnosti všechen volný čas, proto není divu, že jsme ho zde zastihli i my.

Kousek od bývalého kostela je hranice. Na informační tabuli si prohlížíme trasu dálkové cyklostezky vedoucí podél bývalé železné opony z Finska do Bulharska – to by byla pořádná štreka. My ji poznáváme postupně. Sjedeme po asfaltce přes UnterGrafenried do osady Höll a tím se vracíme k toku Schwarzachu.

Míjíme rekreační přehradu s poetickým jménem Perlsee a projíždíme kolem několika totenbretrů – prken pro nebožtíky. Tato tradice pochází ze Šumavy, ale zasahuje až sem.

Romantický mlýn v Thurau byl nejspíše pilou. Je dochována část technologie včetně vybavení katru.

„Budka“ na mostě v Rötz skrývá, jak jinak, sochu Jana Nepomuckého. Za městem obdivujeme novou lávku pro cyklisty.

V Rötz bývala konečná vedlejší trati. Pojedeme nyní po jejím tělese, kde byla nedávno postavena pěkná cyklostezka. Mechem obrostlý kilometrovník informuje, že to máme co cíle 26km. Zářezy vystřílené ve skalách nás budou provázet v celém romantickém údolí.

A kdo by ještě pochyboval, že jede po železnici, uvěří v Hillstettu. Ze zapomenuté zastávky v lesích je dnes muzeum. Nabízí expozici rukodělných výrobků, historický mlýn a pilu a tuhle lokomotivu. Z terasy výletní restaurace, která nemůže v Německu u takové atrakce chybět se nabízí výhled na přehradní jezero Eixendorf.

Zámeček v Kröblit je dnes také restaurací a moderním podjezdem pod silnicí se dostaneme do největšího města na trati – Neunburgu vorm Wald.

Je to významné historické město s hradem a mnoha dalšími památkami. Jeho romantické uličky poznáme pohodlně přímo ze sedel.

Na nádraží je u bývalého skladu zachován poslední zbytek kolejí. Trať nyní opouští údolí řeky a zvolna stoupá na rozvodí mezi Schwarzachem a Regenem.

Od stanice Penting nás naopak čeká příjemné klesání.

Na nádraží v Bleichhammeru se dříve přestupovalo na lokálku do Rötz. Pro nás je to konečná a autobus za chvíli zamíří k domovu.


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o