Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

02.03.14 Petr Mikota

Do Egerlandu na kole


Řeka Ohře je odjakživa oblíbená mezi vodáky a v poslední době i mezi cyklisty. Podél jejích břehů je v Karlovarském kraji budována kvalitní cyklostezka. Naše cesta však povede k jejím pramenům a na horní tok v německé části Chebska, zde zvaného Egerland.

Ohře pramení ve Fichtelgebirge ve výšce 770m. Její pramen je podrobně popsán v článku Prameny ve Smrčinách

Potůček se proplete lesem a po pár kilometrech v lukách vtéká do velkého rybníka u města Weissenstadt. Na kraji města se všimneme zajímavého seskupení zemních sklípků. Připomínají moravské viničné sklepy, ale tady jsou na brambory. Rybník sloužil k napájení příkopu, mlýnu i hamru. Přes původní příkop se zachoval kamenný most.

Pokračujeme po málo frekventovaných silnicích, lesními i polními cestami. Projdeme další staré městečko Röslau. Zajímavé je, že další řeka Egerlandu se také jmenuje Röslau, ale přes stejnojmenné město teče Eger. Za Röslau projedeme malou rybničnou pánví. Řeka pomalu sílí a údolí se zužuje. Z Marktleuthenem začíná nejhezčí údolí. Řeka má kamenité koryto. Na jejím toku je postavena řada mlýnů, hamrů a pil a všechny jsou funkční. Břehy spojují staré mosty jako např. ten ve Wendenhammer.

Projíždíme okrajem velké obory zvané Kaiserhammer Forst podle stejnojmenného hamru na řece. Uprostřed obory stával lovecký altán od kterého se hvězdicovitě rozbíhalo 8 cest. Toto uspořádání sloužilo k tzv. parforsním honům. Zvěř z širokého okolí byla štvaná do obory a zaváděna na cesty. Po stranách byly provazy s hadry, kterých se zvěř děsila a prchala volnými cestami k altánu, kde je urození lovci rovnou z oken stříleli. Kaiserhammer je celá osada, kde najdeme jak původní stavby hamru, tak velký lovecký zámek, který vystavěl markrabě Fridrich v letech 1756 –62. Přes řeku vede starý markraběcí most. Dostáváme se do míst, kterými prochází nová naučná stezka zvaná Keiserweg – císařská. V úseku mezi Kaiserhammerem a Hohenbergem na česko-bavorské hranici se budeme setkávat s mnoha tabulemi, kde je velmi zajímavý a kvalitně zpracovaný vlastivědný obsah. Pro nás je důležité, že tabule jsou dvojjazyčné (přeložili si je Němci sami a je to poznat, ale zaplať pánbůh za to). Císař tudy sice nikdy nejel, ale pro zdůvodnění dotace na projekt stezky se to hodilo.

V tomto místě křižuje údolí řeky bývalá železniční trať Wunsiedel – Selb. Dnes po ní vede nová cyklostezka. Je moderně vybavena a zejména mosty k novým zábradlím z plexiskla musely stát majlant. My se po ni svezeme jen dva kilometry než odbočí k Selbu.

Ve vedlejším Schwarzenhammeru stávala od 15 století železárna, později přestavěná na porcelánku. Byl tu i mlýn a pila. Budovy továrny dosud stojí. Všimneme hned hned u cyklostezky obecní prádelny z roku 1923 s expozicí zařízení k praní prádla. Více viz Pradla a prádelny

U Heidenhameru je další starý kamenný most. Je na něm erb s monogramem z roku 1767. Údolí se zužuje a prohlubuje. Potenciál řeky je zde využit na 100%. Dvě přehrady zadržují prakticky všechnu vodu a vedou ji na turbíny malých vodních elektráren. Na lodi bychom se tu neprojeli. Plavbu je možné zahájit až u Egerstau, odkud to máme cca 7 km na hranice. Přesto by to byla zajímavá plavba.


V údolí jsou malebné skály a na kopci ruiny hradu Neuhaus. O hradech ve starém Chebsku se dočtete zde.

Dalším hradem je Hohenberg. Ten nejenže stojí, ale dá se v něm i přespat, protože je tam Jugenherberge. Hrad můžete zdarma navštívit a projít se po hradbách.

Pod hradem u řeky odbočuje cyklostezka na levým břeh na české území, ale je možno pokračovat i po pravém břehu. Tam najdeme pěkně upravený minerální pramen, který připomene, že vjíždíme do lázeňského kraje. Dříve se stáčel do lahví.

Přes Fischern a Schirnding se dostaneme také do Čech a na bývalé signálce si prohlédneme zbytky mostu po kterém železná opona přecházela přes Ohři. Jsme nedaleko od začátku vzdutí přehrady Skalka a putování Egerlandem končí.


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o