Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

07.12.10 Petr Mikota

Holubníky v kraji Cilento


Cilento je rázovitý kraj v jižní Itálii na pobřeží Tyrhénského moře. Krásy krajiny a bohatství památek vedlo k vyhlášení národního parku. Dnes je součástí regionu Kampanie. V těchto místech se v minulosti střetávaly starověké civilizace Řeků a Etrusků. To dalo vzniknout nejvýznamnějším starověkým řeckým městům na italské pevnině. Na staré civilizace navázali noví páni – Římané a po nich státy středověké Itálie. Na pobřeží i ve vnitrozemí Cilenta najdeme řadu bohatých měst a vesnic. Nebydleli zde jen rolníci a rybáři, řemeslníci a obchodníci. Ve městech i na vesnicích nacházíme i četná sídla šlechticů – tvrze, zámky, panské domy. Honosné vstupní brány s erby jasně označují postavení majitele.
Jedním ze symbolů majetku a výsadou bohatých bývali i holubi. Ti nesloužili jen na maso. Důležitý byl i jejich trus, sloužící jako hnojivo. Rovněž použití holubů jako poslů zpráv bylo důležité, zejména ve válce a v neklidných krajích. Takovým bylo i pobřeží jižní Itálie napadané po staletí piráty. Proto nepřekvapí, že součástí šlechtických sídel bývaly i mohutné holubníky. Právě v Cilentu pozorujeme věže mající původně obranou funkci, později využité jako holubník. Není vyloučeno, že holubníky byly i součástí fungujících obranných staveb. Na následujících obrázcích si ukážeme některé stavby:


Pobřežní Pioppi se pyšní pěkným opevněným sídlem na pobřeží. V reprezentativní přístavbě obrácené k moři vidíme ve věžích i holubníky – jen je jich ve srovnání s dalšími ukázkami poměrně málo. Dnes je v tvrzi muzeum moře.


Podhorská vesnice San Giuseppe se může pochlubit hned dvěma starobylými holubníky. Jeden je postaven na původní věži nejspíše zrušeného kostela, druhý na klasicistním letohrádku. Na střeše má terasu s novým zábradlím a holuby zde chovají stále.


Acciaroli leží přímo na mořském pobřeží. Na věži rozlehlé vily napočítáme přes 200 holubích bytečků.


Největší pobřežní město Cilenta je Agropoli. Proto nepřekvapí, že i zde jsou kvalitní holubníky. Jeden je umístěn ve středověké věži. Na cimbuří je podsebití s dosud funkčními otvory pro metání kamenů či lití vroucí smůly. O něco níže pozorujeme střílny pro palné zbraně. A mezi tím vším desítky holubích otvorů s bidýlky.


Další agropolský holubník je už novější – postaven na střešní nástavbě. Je na podstatně menším půdorysu – a k obraně nikdy nesloužil.


Kostelík na pobřeží v St. Maria di Castellabate byl po zrušení přestavěn na rekreační vilku a na věži udělali holubník.


Město Castellabate je naproto tomu na vysokém kopci – obranu rozhodně nebrali na lehkou váhu. Je zde hrad a ve městě opět řada opevněných šlechtických sídel. Tore Merlata je z 15. stol. Cimbuří věže i zdí je zakončeno charakteristickými obloukovými stínkami. Holubi tu stále chovají. Jen dole je dnes muzeum církevního umění. Ostatně, jak vidíte i chov holubů je uměním....

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o