|
(Zpět na seznam reportáží)
05.12.13 CKGurmán či gurmet ?
V poslední době se i naše zájezdy začínají ohánět slovem gurmán.
Na internetu se vede diskuse o tom, jak tento termín používat. V původním významu značí toho, kdo se spíše přežírá. A skutečný znalec je gurmet.
V češtině se význam gurmána ale posunul do ryze pozitivního – labužníka a gurmeta znají jen lingvisté. Kvalifikovaný výklad z pera povolanějšího najdete na www.iprima.cz/anosefe/o-jidle-lidech/gurmet-versus-gurman
a lidovou diskusi na toto téma na www.slovnik-synonym.cz/web.php/slovo/gurman
Jak to souvisí s naším katalogem? Dříve byly nedílnou součástí specifikace zájezdu takováto tvrzení: "
Strava z vlastních zásob, vařiče a ešusy s sebou, jak zabalit konzervy, aby se to všechno do autobusu vešlo".
To už neplatí! Ešusy a vařiče dejte do sběru. Jídlo s sebou netahejte – koupíte si ho na místě a často levněji než u nás. Strava se postupně z pouhé SNÍDANĚ mění na POLOPENZI. Dalším krokům (plná penze a full inkluzive) se ale bráníme, protože naše sportovní aktivity to vylučují. Stále více klientů si ale nějaký ten objídek v místních restauracích dopřává. Kdo při volbě jestli hrad nebo hlad dává ještě přednost hradu, je stále více osamocen.
Výjimečně v přímořských destinacích využíváme ubytování v mobilhomech. To jsou takové malé hotelové apartmány roztroušené v stinných hájích u azurového moře. Je v nich větší kontakt s přírodou než u hvězdičkového hotelu. Ale musí se tam vařit. Ovšem v kvalitně vybavené kuchyňce. A příprava jídla z místních surovin může být nejen chutná, ale i zajímavá.
V našich programech se také objevují zájezdy s návštěvou místních výrobců či prodejců dobrého jídla a pití:
Vinné stezky – jezdíme na Moravu, do Podunají, do údolí Mosely, Francie a Středomoří. Tam všude se setkáváme s kvalitními vinařskými oblastmi.
Tyrolsko – tyrolská kuchyně nás již mnoho let překvapuje svou rozmanitostí, tak nepodobnou naší jednoduché a kalorické stravě.
V Kampánii obdivujeme buvolí farmy a výrobny světoznámé
Mozzarelly.
Na salaších na Sardinii se cpeme vynikajícím ovčím a kozím sýrem – mají jen jeden druh – není na něm totiž už co zlepšit.
Trentino – sem jezdíme za místní ladinskou kuchyní. Ladinové je národ románského původu, který přežívá v horských dolinách jižních Alp od pádu Římské říše.
A v Bretani se zatím sice opatrně, ale s odvahou pouštíme do mořských plodů, které ti „žabožrouti“ tahají z moře.
Řecko – kdo by neznal tzatziky a frapíčko.
A Maďarsko – stačí se podívat na mapu – Segedýn , Debrecín, Uherák – co k tomu dodat? Snad jen víno z badacsonských sklípků.
Vraťme se ale k nadpisu článku. Jsme tedy gurmáni nebo gurmeti? Spíše než lingvistická otázka je to osobní záležitost každého z nás- jestli se jedeme na zájezd přežrat a ožrat nebo si labužnicky ochutnat místní speciality. My, jako cestovka, Vám jen dáme možnost to zkusit.
Zbývá to jen zapít pivem, vínem či bretaňským cidrem.
... a nebo přes tvůj facebook profil:
|
|