Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

27.11.13 Petr Mikota

Všímejte si prádelen


Hlavní náplní cestování by mělo být poznávání. A protože to stojí čas a peníze, soustřeďujeme se většinou na velké věci – paláce, katedrály, velehory. Při cestách po světě se ale setkáváme i s mnoha zajímavými drobnostmi. Jednou z nich jsou prádelny. Nevěříte, že na tom je něco zajímavého? Pohleďte!

Nejprve nutná terminologie:
pradlo - je místo s kamenem na praní případně i s valchou
prádelna - navíc umožňuje vyváření prádla a má proto otopné zařízení
bělidlo - místo, kde se na tavnaté louce bělí prádlo působením slunce
záhřivka - zařízení, kde se z dřevěného popela vyráběl "louh" a současně se vyvařovalo prádlo
máchadlo - místo, kde se vyprané prádlo máchalo

Bretaň
Bretonci jsou známí svojí vírou. Vírou v církví uznávané světce, domácí neznámé světce i vírou v sílu přírody. Jedním z projevů je uctívání pramenů. Bretonské studánky jsou sofistikovaná architektonická dílka. Vlastní pramen je ukryt v kapličce a vytéká do ohrazeného posvátného prostoru. V jeho zdi je otvor s vysokým kamenným prahem. Lidé věří, že tento zvýšený práh nemohou překročit duchové a uškodit vodě. Vně ohrazení pokračuje voda na své pouti, následuje napajedlo pro domácí zvířata a – prádlo. Základem pradla byl po staletí plochý, skloněný kámen, na němž pradlena různými postupy zbavovala prádlo špíny. Hned vedle musel být zdroj nejlépe proudící vody, kde se máchalo. Některá pradla byla pro jednu osobu, jiné pro více. Tyto obecní pradla jistě plnily i důležitou společenskou funkci. Byla to jedna z mála možností, kdy se ženy nerušeně mohly bavit o svých záležitostech. Muž by pochopitelně do takových míst ani nepáchl. To ostatně platí dodnes.

Studánka na okraji vsi s prací deskou pro jednu osobu.


Studánka s ohradní zdí – vpravo vstup. U výtoku prací deska, vpředu máchací bazén.


Pradlo na potoce pod mostem s několika pracovními místy. Rekonstrukce podoby pradla. Všimněte si přenosné bedničky, ve které ženy klečí - to aby si nenamočily kolena.

Toskánsko
Toskánská města byla bohatá a měla dost prostředků i na občanskou vybavenost. Městská pradla jsou zde krytá střechou a jsou spojená s obecními studnami. Charakteristický je máchací bazén s širokým rantlem, skloněným dovnitř.


Nově rekonstruované pradlo v malém městě Bibbona. Bohužel už bez vody.


Dlouhý bazén pradla v Casale Marittimo.

Sardinie
V horském městečku Ulassai je rekonstruovaná prádelna, postavená v roce 1903-5. Dnes slouží prostor prádelny pro expozice moderního umění.

Provence
Hezká rekonstruovaná prádelna v obci Murs. Máchací mazén se dvěma stupni. V rohu krb - snad pro ohřívání pradlen v zimě, možná i pro ohřev vody v nádobách. Tyč možná sloužila pro manipulaci s většími kusy prádla. Foto P. Odvárka.

Řecko
Tato země byla naopak chudá a vody je ve zdejším vápenci nedostatek. O to více se musí šetřit. Pradlo v zapadlém místě na ostrově Zakynthos je nenápadná a snadno unikne pozornosti i když je hned u silnice. Vidíme roubení studny, odkud se vědrem vytahovala voda a nalévala se do malých bazénků kolem. Ty měly vypouštěcí otvory a byly propojeny stružkami. Pradlena tak měla možnost třídit prádlo podle druhů a provádět různé úkony. Prádlo je zapadané jehličím a určitě už desítky let nebylo v provozu.

Z Řecka máme i možná první popis pradla. Najdeme ho v Homérově Odyssei. Básník popisuje jak princezna Nafsika jde se svými služkami k potoku prát prádlo. U potoka jsou prohlubně ve kterých namočené prádlo perou šlapáním nohama. Toto legendární místo skutečně existuje – je na ostrově Korfu v dnešním letovisku Ermones. Potok je bohužel zarostlý a neupravený. Inu ženské práci se nestaví pomníky.

Postup praní ve všech těchto prádelnách se nezměnil po tisíce let. Je neuvěřitelné, že na vesnicích fungovaly až do 20. století. Teprve tehdy začaly být vybavovány jednoduchými mechanickými pračkami a kotlem na vyvařování. Příklad takto pěkně vybavené a prádelny z let 1921-23 najdeme v německé části Chebska. Řadu exponátů poznáváme i dnes – nacházíme je i v našich sklepích. Vytlačily je až moderní elektrické spotřebiče konce 20. století.

A co u nás?
Přiznám se, že neznám zatím žádné vesnickou prádelnu. Snad s výjimkou Boženiny studánky, kde našel kníže Oldřich svou vyvolenou. Zdá se, že v našich krajích bylo vybavení spíše dřevěné. To ovšem mohlo být i nebezpečné, jak připomíná i klasik (v tomto případě asi šlo jen o máchadlo):
Sotva první šáteček namočila,
Tu se s ní lávka prolomila
A po mladičké dívčině
Zavířilo se v hlubině.

Vyzývám tímto k hledání historických pradel, prádelen a dalších provozů spojených s praním prádla v českých zemích!
Jde mi v této chvíli nejen o ty velké zděné – nejznámější může být Staré bělidlo známé z Babičky – ale o ta neznámá místa na praní z našich vsí.

Výše uvedené prádelny můžete navštívit v rámci našich zájezdů – musíte se ale umět dívat. Nebo mít dobrého průvodce...

Za cenné rady a zpřesnění terminologie děkuji Radimu Urbánkovi z Vysočiny (Vysokomýtsko a Skutečsko). Tam jsou také zdokumentované příklady pradel fungujících ještě nedávno. Na obrázku je pradlo se dvěma valchami v obci Svatý Mikuláš.


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o