Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

22.10.13 Petr Mikota, Petr Jakobe

Prameny ve Smrčinách


Na rok 2014 jsme připravili zájezd podél horního toku řeky Ohře. Ta pramení v Bavorsku v pohoří Smrčiny. V následujícím článku se seznámíte s jejím pramenem a dalšími zajímavými místy v okolí.

Pohoří Smrčiny (Fichtelgebirge) zasahuje na naše území jen malou částí. Přesto tvořilo v minulosti hranice českého státu. Bylo to za vlády Lucemburků, kdy k Zemím České koruny patřilo celé Chebsko. Později postupně přešla jeho západní část do Bavorska.
Nejvyšší horou je Schneeberg (1051m), známější je ale sousední Ochsenkopf (1024), kde je kromě romantických skal i rozhledna a velké lyžařské středisko. Naši pozornost nyní zaujmou prameny. V nejvyšší části Fichtelgebirge pramení nedaleko od sebe několik velkých řek, tekoucích do čtyř světových stran. Ohře na východ, Mohan na západ, Nába na jih a Sála na sever.

Ohře (něm. Eger) – pramení na severozápadním úbočí Schneebergu v nadmořské výšce 752m a po 316 km ústí do Labe. Jméno Ohře je keltského původu a odvozuje se z kořene Agira nebo Agara, což znamená hbitý, bystrý – tedy bystřina. Jméno odvozené od stejného základu má i řeka v Rakousku, v Bavorsku a řeky ve Francii. Ve středověku byla známa pod jmény Egre nebo Ogra z nichž se vyvinulo jak německé Eger, tak české Ohře. Pramen je honosně upraven a vyzdoben. Úprava pochází z roku 1923 a byla iniciována městem Eger tedy Chebem. Na kamenném bloku nad pramenem je báseň, která ve volném překladu zní takto:

Ptal se chlapec Ohře:
„Ohře, mluv, kampak spěcháš?“
„Do Labe, bublá živě,
„Do Labe se musím vydat“

Když chlapec přišel k Labi,
Byla odpověď závažnější;
Hřmí a hučí pořád to stejné:
„A já musím do německého moře!“

Vlastní pramen je obklopen 12 kameny se jmény měst, kterými řeka protéká a kde v té době žili Němci : Weissenstadt – Marktleuthen – Eger – Königsberg – Falkenau – Elbogen – Karlsbad – Fischern – Klösterle – Kaaden – Saaz – Postelberg neboli Postoloprty. Další města počínaje Louny už byla považována za česká.

Avšak toto není původní pramen, jak ho znali lidé v minulosti. Asi kilometr východně je Alte Egerquelle. Tam by měl být vlastní tok Ohře, který se nyní jmenuje Zinnbach (Cínový potok). Kvůli snazší dostupnosti - je u silnice - byl vzat nynější pramen.

Mohan (něm. Main) – pramení na východním úbočí Ochsenkopfu v nadmořské výšce 887m v romantické krajině plné velkých žulových balvanů. Jedná se o jeden ze dvou pramenů. Zde pramení Bílý Mohan (Weisser Main). Druhý pramenný tok Červený Mohan (Roter Main) pramení jižně od Bayreuthu ve Fränkische Schweiz. Řeka teče na západ a po 524km se vlévá do Rýna. Jméno je keltského původu a znamenalo bláto, bažina. Římané používali označení Moinos nebo Moenus. Název kupodivu nesouvisí se jménem města Mainz, u kterého se řeka vlévá do Rýna.

Mohan je z těchto řek asi nejvýznamější - což je vidět i na mapě míst, kudy protéká.

Nába Smrková (něm. Fichtelnaab) – pramení na východním úbočí hory Ochsenkopf v nadmořské výšce 865m. Nába má nejvíce zdrojových toků: Waldnaab, Fichtelnaab, Heidenaab, Schweinnnab a Dürrschweinnaab. Vlévá se do Dunaje v Regensburku. Jméno pochází z indoevropského „nebh“, což znamená vlhký nebo voda.

Sála (něm. Saale) – pramení o kousek dál na jihozápadním úbočí Grosser Waldsteinu v nadmořské výšce 707m. Po 427 km se vlévá do Labe. Jméno má pradávný původ z indoevrobského kořene sal – vlnící se voda=bystřina, další výklad vychází ze Slovanského názvu Solava podle solných pramenů na jejím toku v oblasti Halle. Výraz Sole znamená německy solanka. Dominantou okolí je skalnatý vrchol Groser Waldstein s romantickými skalními útvary, vyhlídkovým altánem a zříceninou hradu.

Z rozboru původu jmen se zdá, že dávní obyvatelé nazývali řeky nikoli „jménem“, ale obecným slovem „bystřina“, „mokřina“, „voda“ - tedy – vlastností. A tato vodní vlastnost nás jen ubezpečí o tom, že vodní kolébka ve Smrčinách je významná již od pradávna.

Všechny prameny jsou náležitě upraveny, vyzdobeny kamenickými díly a označeny informačními tabulemi. Vedou k nim značené cesty a jsou hodně navštěvovány. Je to výraz úcty, kterou lidé pramenům projevují. Podél všech čtyř řek vedou nově vybudované cyklostezky. Proto tuto oblast budeme pravidelně sledovat a připravovat zájezdy k jejímu poznání.

V našem katalogu již nabízíme zájezd podél Mohanu. Nábu projíždíme kolem jejího pramenného toku Waldnaab. Na příští sezonu připravujeme horní tok Ohře-Eger. Zbývá tedy Saal – námět pro další roky...

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o