Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

26.07.13 Petr Mikota

Tyrolské klauzy


Tyrolsko je hornatá země. Horské hřbety ohraničují jednotlivá údolí, která tak představují jednotlivé kraje. Na mnoha místech se údolí zužují do skalních soutěsek. V těchto místech byly budovány ve středověku celní stanice. Údolí bylo přehrazeno zdí s bránou a kdo chtěl projet, musel zaplatit clo. Tato zajímavá opevnění nemají v našich zemích obdobu. Ať je to hrad, město, opevněný kostel či vojenská pevnost, to vše mělo kolem sebe uzavřenou hradbu. Klauza má naproti tomu jen jeden úsek hradby, který se přimyká na obou koncích ke skále nebo k vodnímu toku. V blízkosti klauzy byly někdy stavěny další obranné pevnosti. Ty byly určeny k obraně před armádou nepřítel, zatímco klauza měla jako hlavní účel výběr cla a obrana byla jen proti menším skupinám útočníků.
Za císaře Josefa II byly zrušeny celní bariery mezi jednotlivými zeměmi monarchie s výjimkou Tyrol. Možná to bylo i proto, že zdejší klauzy byly tak dobře stavěné, že je bylo škoda rušit...
Klauzy jsou zajímavé stavby související s provozem na starých obchodních cestách. Jimi procházeli obchodníci, armády i císaři. Prostě tudy kráčela historie.

Při našich cestách alpskými dolinami jsme navštívili několik těchto staveb a já vám je nyní přiblížím. Za Tyrolsko budeme považovat celou historickou zemi, tzn. i její jižní část, která byla po 1. světové válce připojena k Itálii. Rakouská část se tak rozpadla na dvě oddělená území: severní Tyroly s hlavním městem celé spolkové země Insbruckem a východní Tyroly se správním střediskem Lienz. Italské jižní Tyroly mají za hlavní město Bozen – italsky Bolzano. Hlavní město v minulosti býval Meran, kde sídlili vévodové.

Altfinstermünz – Za obcí Pfunds v místě, kde opouští stezka údolí Innu a stoupá k průsmyku Reschenpass, byl již v době římské postaven most. Ten byl ve středověku doplněn řadou pevnostních budov, až vznikla kompaktní stavba celnice opírající se na jedné straně o strmou skalní stěnu a na druhé straně o prudký tok řeky. Současnou stavbu začal budovat r. 1473 vévoda Zikmund. Na pravém břehu stojí průjezdní opevněný dvůr (klauza), uprostřed Innu mostní věž se zachovaným cimbuřím a tzv. smolným nosem odkud se mohla lít vroucí smůla na nezvané hosty. Klauza je volně průchodná a v části budov je muzeum. Stavba je v majetku spolku, který ji opravuje a postupně doplňuje interiéry dobovým vybavením.

Fernstein - z průsmyku Fernpass (1210m) klesá cesta prudce k jezeru Fernsee. Zde přímo na cestě byl ve 14 stol postaven hrad Fernstein, který plnil rovněž funkci klauzy. Obchodní cesta prochází dvěma branami s celním prostorem mezi nimi. Nad tím se potom tyčí zřícenina hradu. Vévodové si v 15. století postavili na ostrůvku v jezeře pohodlný lovecký zámek, aby nebyli rušeni provozem na silnici. Hradu potom zůstala jen funkce celnice. V okolí jsou na staré cestě dochovány vyjeté stopy po kolech formanských vozů a opěrné zdi staré stezky. Celou cestu z Fernpasu lze projet i na kole. V klauze je dnes přepychový hotel.

Ehrenberg – historická cesta Via Claudia jdoucí údolím Lechu z Bavorska na jih opouští v městě Reute tok řeky a prochází úzkým průsmykem do doliny Loisachu. V těchto místech bylo postupně vybudováno několik opevnění: 1293 hrad, 1317- 1480 – klauza, 1645 pevnost Claudia, 1741 pevnost Schlosskopf na protějším kopci. Dnes je v klauze expozice Burgenwelt věnovaná hradům a životu na nich.

Mülbacher Klause – na významné komunikaci spojující dolinu Pustertal s údolím Eisacku. Klauza byla postavena v letech 1464-1487 za vévody Zikmunda. Stavba byla za války s Francouzi v roce 1809 poškozena, ale její střední část s branami a celnicí je stále dobře zachovaná. Postranní zdi vedoucí ke svahu hor a na druhé straně k řece byly poškozeny výstavbou železnice a silnice.

Lienzer Klause - Na druhém konci Pustertalu, již v údolí řeky Dráva nedaleko od Lienzu stojí velmi dobře zachovaná Lienzer Klause. Nachází se na levém břehu řeky nad současnou silnicí a to jí zachránilo před poškozením. Stavba se přimyká ke strmému svahu, pod ní byla neschůdná soutěska řeky. Starší středověká část byla doplněna barokními bastiony.

Brixener Klause – severně od Brixenu na stezce od Brenerského průsmyku byla na přelomu 12. a 13. stol postavena klauza opevněná hradbou. Byla mnohokrát centrem válečných útoků. Po roce 1803 opuštěna. V blízkosti byla postavena v letech 1833-39 mohutná vojenská pevnost Franzenfeste.

Kollman – celnice na brenerské silnici nedaleko od města Klause. Postavena 1483 a fungovala do r. 1829. Dobře zachovaná včetně Malovaného červenobílého kvádrování na fasádě.

Klause von Terlan – leží na Via Claudii v údolí Etsch v místě, kde se dolina zužuje pod hradem Neuhaus. Postavena 1288. Dnes zachovány jen malé zbytky.

Hranice Tyrolska a Trentina prochází soutěskou, která dokonale ilustruje alpský reliéf údolí. Zajistit její ochranu nebyl problém. Toto místo se někdy nazává Salurn Klause podle hradu umístěného ve strmém svahu na Tyrolské straně. Plochédn údolí bylo v minulosti nejspíše neschůdné vzhledem k rozlévající se řece, dnes je vyplněno několika novými komunikacemi.


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o