Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

20.07.13 Petr Mikota

Horské silnice Sardinie


Naše cestovní kancelář pořádá již více než 10 let zájezdy do nejdivočejší oblasti Sardinie – do tzv. Barbagie. Již ve starověku tak nazývali kartaginští a později římští dobyvatelé tuto zemi. Byla nepřístupná díky přírodním podmínkám a byla nedobytná i díky odporu hrdého domácího obyvatelstva. Dnes je již dobře přístupná, ale divoká krása jí zůstala. Na našich zájezdech projíždíme celou řadu horských etap, které ač jsou vedeny horským terénem, jsou velmi pohodlné. Autobusem se vyvezeme do nadmořských výšek 1000m i výše a potom můžeme brouzdat po téměř opuštěných silnicích. A úžasné sjezdy k pobřeží dovrší náš zážitek. Tato oblast Sardinie je plně srovnatelná s cyklistickými terény Korsiky.
Představím vám nyní několik tras. Všechny jsou asfaltové a končí buď v místě našeho ubytování u moře nebo na pláži, odkud nás do kempu dopraví náš autobus. A komu se zdá takové ježdění málo sportovní, má možnost fakultativními odbočkami dodat trase patřičnou obtížnost.

Villagrande Strisali – Talana - Urzulei Vesnice Vilagrande Strisaili do Talana je na starších mapách vyznačena silnice. Na novějších mapách se nejprve změnila na prašnou a posléze zmizela docela. Průzkomem na místě zjistíme, že odvážně vedená silnice je asfaltová a prochází strmým svahem hor přibližně po vrstevnici. Na několika místech je stržena kamennými lavinami a v těchto úsecích je provizorně upravena, tak aby po ní mohla jezdit v případě potřeby auta – nejspíše hasiči. Tato silnice je ukázkou vítězství přírody nad člověkem, který si myslí, že si může v horách dělat co chce. V současné době je pro provoz uzavřena – nejprve narazíme na značku a o kus dál pro ty nevšímavé je plot. Na kole se dá snadno obejít a dobrodružství může začít.

Sarcerei – Lanusei - Tortoli
Sedlo Sarcerei je významné výchozí místo pro dlouhé sjezdy. Jedna trasa vede přes Lanusei směrem na Tortoli. Můžeme jet buď po silnici nebo po kilometru odbočit vpravo a kolem oblíbeného výletního místa se po strmé asfaltce dostaneme také do Lanusei. Cestou si prohlédneme dvě pravěké hrobky Tombe de Giant.

Sarcerei Gairo – Ulassai – Cardedu - pobřeží
Na druhou stranu klesá silnice do vsi Gairo. Ze silnice jsou úžasné výhledy. Po průjezdu starého Gairo – dnes opuštěné vesnice s rozpadajícími se domy – sjedeme do údolí a krátce stoupáme do Osini. Odtud vede vrchařská lahůdka do sutěsky Scala di san Giorgio a dále na horskou planinu, po níž se dá dojet až k významnému nurágovému komplexu Serbisi. Hlavní silnice pokračuje do Ulassai. I odtud můžeme vyrazit do hor – k obří jeskyni Su Marmuri. Dál pokračuje silnice dlouhým klesáním až do údolí řeky Pelau a k pobřeží.

Ussassai – Perga Liana – Sarcerei
Tato trasa patří k perlám sardinské cykloturistiky. Vede s nevelkým převýšením v hornatém terénu mezu masivem stolových hor Tonar a pohořím Gennargentu. Obíhá krajinnou dominantu Perda Liana a končí u přehrady Flumendosa. Kdo má dost sil odbočí pod Perda Lianou a přes sedlo se přehoupne na východní stranu hor. Ze sedla vede pěší cesta ke kamenné věži, která je symbolem celé oblasti. Dále va východ sjedeme do sedla, kterým prochází železnice a po středně náročném stoupání se dostaneme až do sedla Sarcerei.

Baunei - Genna Silana – Cala Gonone
Trasa vede po hlavní silnici ss 125. Provoz však není velký a dýky výhledům do okolních kaňonů si na auta ani nevzpomeneme. Projíždíme mezi dvěma nejvýznamnějšími soutěskami ostrova – Codula di Luna a Gola Gorruppu. Obě jsou z ss125 přístupné – ovšem. Na kole se můžeme dostat do nitra soutěsky Luna na parkoviště Teletotes – potom ovšem musíme zase vystoupat nahoru. Toto místo není dostupné pro autobus. Obdobně se můžeme dostat do blízkosti Gorruppu pěkným sjezdem do údolí Lanaitu. Ovšem opět je tu známý problém, jak zpět? Inu do pořádného kopce! Naopak výhodný je dojezd do Cala Gonone, kam se autobus bez problémů dostane.

Genna Silana – Gena Cruxi - Lotzorai Tortoli
Ze sedla Silana vede hezký sjezd přes Urzulei. U odbočky na Urzulei je sýrárna – neopomeňte se stavit a zakoupit vynikající ovčí a kozí sýr. V Urzulei je zajímavý kostel a před Lotzorai nepřehlédněte šipku k Domus de Janas – největší pravěké nekropole v celé oblasti. V okolí pozorujeme skalní útvary tafony - známé rovněž z hor Korsiky. Z Lotzorai jedeme podhůřím mezi kaktusy do Tortoli.

Planina Golgo
Vápencová planina Golgo je divoká krajina plná soutěsek, roklí a propastí. Turisté i horolezci tam šílí. I na kole se tam můžete vyjezdit k smrti. Kompletně je sjízdná po prašné cestě soutěska Sisine. Hezký sjezd po asfaltu prožijete k Perda Longa. Na konci sjezdů čekají romantické pláže.

Pohoří Gennargentu
Jsou to nejvyšší hory na ostrově a autobusem se dá vyjet hodně vysoko. Následující sjezd nás provede několika vegetačními pásy od luk až k dubovým hájům s pasoucími se koni. Kdo má výdrž může dojet až k moři.

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o