Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

09.05.13 Petr Mikota

Podél Kouby na kole


Řeka Kouba pramení ve Všerubské vrchovině, nazývané také mezihořím. Je to proto, že se nachází mezi Šumavou a Českým lesem. Tímto nevysokým pohořím prochází hlavní evropské rozvodí. Po deseti kilometrech vtéká do Bavorska a jméno se mění na Chamb. Vlévá se do Regenu nad městem Cham.
Za poznáním jejího toku vedla naše letošní cykloturistická novinka. Začínáme v Chodské Lhotě, jedné z historických strážních vsí domažlických Chodů. Již po krátkém stoupání dosahujeme hřebene pohoří v nadmořské výšce 500m. U kapličky odbočíme vlevo a dostáváme se do mělké pánve u staré vrby, kde Kouba pramení. Prameniště pod starou vrbou je ze stran tísněno orbou, ale podle nově vysazeného listnatého lesíku se zdá, že bude pramen v budoucnu lépe chráněn.

Drobný potůček pokračuje k jihu a my ho můžeme sledovat po polní a lesní cestě z nedaleké vsi Vitovky. Když je mokro, je lepší si zajet až do Nové Vsi a přes Hyršov a Pomezí se opět dostaneme k toku Kouby v blízkosti vsi Pláně. Tato zajížďka nás přivede nad Novou Vsí k pozoruhodné rozhledně. Je to jedna z nejmenších, ale potěší.

V údolí mezi Pomezím a Pláněmi u mostu přes potok si všimneme nové informační tabule. Dozvíme se o probíhajících rekultivačních pracích, které vracejí regulovanému toku jeho bývalou členitost. Ze silničního mostu vidíme po proudu nízký betonový mostek, přes který přecházela nechvalně známá „signálka“.

Hezkou, ale již trochu přerostlou alejí směřujeme do osady Sruby. Na rozdíl od vedlejších Plání, založených českými osadníky, zde se usadili Bavoři. Teprve na počátku 18. stol. připadl tento kousek země k Čechám. Osada byla po válce zničena, stojí zde jen novodobý pustnoucí statek. Odtud tvoří potok asi 4 km státní hranici. V bývalé vsi Švarcava, kterou připomíná informační tabule u nového odpočívadla, zahneme vlevo a přes dva mostky přejedeme nové a staré rameno Kouby. Hranice zde uhýbá od řeky a i louky na levém břehu patří k Čechám. Překonáme „zelenou hranici“ a skokem přes hraniční příkop se dostaneme do Bavor. Zde už vede značená cyklostezka a po ní dojedeme k celnici. Z české strany je to jen kousek do pohraničních Všerub.

Tím se dostáváme na historickou komunikaci, která odedávna spojuje Čechy s Německem. Tudy jezdili formani, chodili poutníci a táhli válečníci. Jedna z nejznámějších válečnických epizod se vztahuje k roku 1040, kdy ve Všerubském průsmyku porazilo české vojsko vedené knížetem Břetislavem početnější Němce. Událost je popsána v Kosmově kronice a zde se také poprvé objevuje jméno Kouba. Bitvu připomíná kostel v nedalekém Brůdku.
U německé celnice si prohlédneme starý hraniční kámen z roku 1766. V dávné minulosti byly hranice značeny záseky na stromech. Ty dělali Chodové svými pověstnými čakany. Ale stromy byly nestálým elementem a vznikaly spory. Císařovna Marie Terezie se po dohodě s bavorským vévodou Maximilianem rozhodla pro solidní hraniční kameny.

Další trasa vede podél silnice. Stále je ale na co koukat. Snad u každého statku a vesnice najdeme totenbretery – původně umrlčí prkna, na kterých spočinul nebožtík před pohřbem. Dnes slouží jako připomínka zemřelého. Jinde zaujme netradiční pomník věnovaný pašerákům.

Před městečkem Eschelkam opět přejedeme Chamb – nyní je to už skutečná řeka. Na mostě je moderní socha svatého Jakuba. Připomíná, že tudy vedla jedna větev známé poutní cesty do Santiaga de Compostela. Jakub je patronem poutníků, tedy tak trochu i nás turistů.

Po pár kilometrech přijedeme k Dračímu jezeru. Němci pojali stavbu velkoryse a z obyčejné protipovodňové přehrady vytvořili moderní turistické středisko. Je zde pláž, parkoviště i možnost občerstvení. Pobřežní promenáda je doplněna zajímavou moderní plastikou symbolizující draka. Jeho tělem lze vystoupat na vyhlídku. Nás potěší i to, že početné informační tabule jsou psány i česky.

Cyklostezka vede kolem přehrady po asfaltové silnici, ale my doporučujeme jet od hráze po levém břehu prašnou cestou loukami až do blízkého města. Je to nám známý Furt im Wald – tedy Brod nad Lesy. Ve městě se už 500 let konají hry věnované zabití draka – symbolu zla. Je to sice připomínka neblahé činnosti našich husitských předků, ale dnes už nás to ani nerozhází. Hry se konají vždy v srpnu. Místní jsou na své hry hrdí a drakovi věnovali i muzeum, kde je v průběhu roku také ubytován.

Další zastávkou je Arnschwang se zbytkem vodního hradu a kostelem, založeným už v 9 století. Přírodovědci ocení i naučnou ptačí stezku s ukázkou budek pro různé druhy ptáků a dokonce i pro netopýra.

Řeka protéká širokým, plochým údolím. Přesto je proud rychlý, občas se mihne i malá peřejka či rozvalený jez. Nebylo by marné sjet Chamb na lodi... V Kammerdorfu se posilňujeme v příjemné restauraci přímo u cyklostezky a zanedlouho jsme už na soutoku s Regenem.

Poslední návštěva patří významnému klášternímu kostelu v Chammünsteru a zřícenině nedalekého hradu Chameregg. V obou názvech zaznívá jméno řeky Chamb, která ač je dlouhá jen 50 km, zapsala se díky své poloze významně do historie českoněmeckých vztahů.


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o