Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

31.08.12 Petr Mikota

Svatý Jene z Nepomuku drž nad námi svoji ruku


Při našich cestách podél řek a jezer se často setkáváme se sochou našeho světce Jana Nepomuckého. Neuškodí si ho přiblížit. Jan Nepomucký se narodil mezi lety 1340 – 1350 v Pomuku (dnešním Nepomuku). Studoval v Praze a v Padově, kde získal titul doktora církevního práva. Zastával různé církevní funkce, až se stal generálním vikářem pražského arcibiskupa Jana z Jenštejna. Kromě toho byl zpovědníkem královny. Tyto funkce se mu staly osudné. V roce 1393 vyvrcholil spor mezi králem Václavem IV a arcibiskupem Janem z Jenštejna. Po potvrzení nového opata v Kladrubech, se kterým král nesouhlasil (chtěl tam zřídit biskupství a oslabit tak moc arcibiskupa) se spor vyhrotil. Král se rozzuřil a posla arcibiskupovi vzkaz: „ Ty, arcibiskupe, vrať mi můj hrad Roudnici a jiné mé hrady a kliď se mi z mé české země! A pokusíš-li se o něco proti mně nebo mým lidem, chci tě utopit a spory uklidnit. Do Prahy přijeď.“ Arcibiskup prozíravě prchl na hrad Roudnici a poslal za sebe několik kleriků společně s Janem z Pomuku. Král je všechny nechal zatknout a vyslýchat na mučidlech. Nejhůře dopadl právě Jan, který byl navíc zpovědníkem královny a král se od něj chtěl dozvědět něco proti ní. Hodně mu přitížila i slova Janova: „Jen ten je hoden jména král, kdo dobře vládne“. Prchlivý a současně opilý král se prý osobně podílel na mučení. Těžce zmučeného Jana nechal potom v pytli hodit z mostu do Vltavy. Ostatní vězně ráno propustil, když odpřisáhli před notářem, že s nimi bylo dobře nakládáno.
Úcta k Janovi z Pomuku se začala projevovat již v 15. století a byl uctíván jako blahoslavený, i když na oficiální papežské „povýšení“ si musel počkat až do roku 1721. Roku 1729 byl konečně svatořečen. Stal se jedním ze zemských patronů.
Již před svatořečením se budovaly na jeho počest kaple a sochy po celé zemi. Jan Nepomucký se stal patronem zpovědníků, mlynářů, lodníků, vorařů a vůbec dopravy na vodě.
Jeho pověst a úcta mu projevovaná přesáhla hranice české země a rozšířila se zejména do německých oblastí. Přispělo k tomu i zařazení mezi patrony salzburské arcidiecéze. Proto dnes najdeme na mostech, u mlýnů a na skalách ve vodních tocích nespočet jeho soch a obrazů. Je na nich zobrazen v kněžském rouchu s křížem v ruce a svatozáří s pěti hvězdami. Jiná zpodobnění zdůrazňují mlčenlivost, kdy si zakrývá ústa nebo ukazuje na jazyk.
V zahraničí je nejznámějším českým světcem. Na našich cestách se sním potkáváme na mnoha místech a v mnoha podobách. Jako ochránce mostů – spojnic dvou nepřístupných břehů - je i symbolem spolupráce mezi národy. To vyjadřuje i jeho socha u bavorského Schönsee, která je dvojitá a obrací se jak do Čech, tak do Bavorska.


Tzv. Dvojitý Nepomuk v Schönsee (trasa Českým lesem do Nabburgu).


Na mostě v Bogenu (Dunajská stezka Regensburg – Pasov) si světec ukazuje na jazyk – jeden ze svých atributů.


Skála Jochenstein (Dunajská stezka Pasov – Linec) byla nebezpečná plavcům, proto zde vzývali právě Hl. Johanna.


V nepřístupné soutěsce Donaudurchbruch (trasa Altmühltal – Regensburg) je na skále socha. Zde se plavci při cestě proti proudu museli přitahovat za železné kruhy na skále, aby zdolali silný proud.


V tyrolském Pfundsu je světec zobrazen netradičně se zapečetěnou knihou – výraz mlčenlivosti a navíc má chybně místo pěti hvězdiček – šest.

Jistě i vy objevíte mnoho zajímavých a romantických míst, kde budete pod ochranou našeho Jana. Kdo vyfotí – pošlete, dáme na stránky.

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o