Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

23.10.11 Fero Vychytil

Korsické třešničky


Kromě již zavedených a určitě neopominutelných cyklistických tras na Korsice, které jsou vedeny buď se skvělým rozhledem po kraji nebo divokými soutěskami korsických říček, jsme zvolili pro zpestření i pěší túru na Monte d´Oro a kaňoning v říčce Polischellu.
Výstup na Monte d´Oro jsme zahájili u nádraží ve Vizzavoně a pustili se do převýšení cca 1500 m na 2389 m vysoký vrchol. Po výstupu nad hranici lesa vede cesta většinou po pevných žulových balvanech a plotnách, s výhledem na bizarní věžičky různých podob. Nejhezčí byl asi „velbloud“. Cesta je na výstupu poměrně dobře značená žlutou značkou, těsně před vrcholem je i menší “lezecká“ vložka, musíme používat i ruce a hledat optimální stupy (možná bychom našli i úseky I-II st.UIAA). Ač jsme účastníky zájezdu Loudatouru, při výstupu jsme se rozhodně neloudali a už po 4 hodinách jsme stáli u vrcholového kříže. Výhled byl hezký, ale již cca po 20 min raději začínáme sestupovat, protože na sousedním vrcholu je mrak a občas zahřmí. Sestupovou trasu volíme jinou - západním směrem přes Rameno přátelství na vyhlášenou korsickou turistickou tepnu GR20. Bohužel popis ani mapa nedávají ideální popis dalšího postupu. Nejlepší variantou je sejít z vrcholu kousek (zhruba 50 m) po výstupové trase a pak se dát na západ k Rameni přátelství (tak je nazván úzký hřeben nad jezerem Oro). Z Ramene přátelství již sestupujeme širokou dolinou říčky Agnone až k Anglickým vodopádům. Počasí již přestává strašit, bouřka se nekoná, mrak odletěl jinam. Nad Anglickými vodopády lze jít paralelně se značenou GR20 po krásných skalnatých plotnách, nakukovat do kaňonu říčky a obdivovat vodopády, kaskády a tůňky. Od Anglických vodopádů krátce vystoupáme do sedla Vizzavona, kde již čeká autobus. Přesto, že jsme na vrcholu Monte d´Oro byli za 4 hodiny, celá túra do sedla Vizzavona trvala 9 hodin. Ale určitě stála za to.


Naše skupina před výstupem u nádraží Vizzavona.

Výstupová trasa je velmi malebná.

Naši na vrcholu.


Hřebínek Přátelství.

Sestupová dolina nabízí řadu možností ke koupání. O kus níže jsou i známnější Anglické vodopády.

Říčka Polischellu vytváří na svém toku řadu kaskád, které jsme se rozhodli ve volném dnu zdolat. V průvodci po Korsice je psáno o 17-ti kaskádách od mostu směrem proti proudu říčky. Hodnotné a využitelné jsou asi kaskády č.1-14. Od 14. kaskády jsou již kaskády menší, i vody je v nich méně. Podobných říček je na Korsice více a místní kanceláře nabízí adrenalínuchtivým turistům tzv.“kaňoning“. Sestává v tom, že za poplatek cca 35-45 Eur jsou turistům zapůjčeny neoprenové obleky se speciálním zesílením sedací části, dostanou i přilby a pod vedením zkušených instruktorů jsou spouštěni po skluzavkách kaskád nebo vybízeni ke skokům místy i z výšky až cca 8 m. Je to pojato trochu komerčně - turisté jsou po nejkratší turistické cestě odvedeni asi ke 12.kaskádě a bez velkého zdržování jsou kaskádami transportováni dolů. Akce s instruktorem trvá cca 2 hod.
My jsme na Polischellu absolvovali tzv. „přírodní“ kaňoning. Význam slova „přírodní“ spočívá v tom, že jsme šli pouze v plavkách, trekových botách, část i v sandálech. Kaňon jsme prošli v obou směrech. Již od mostu jsme šli kaňonem říčky vzhůru, občas se musela jezírka přeplavat a občas jsme se vzájemnou dopomocí zdolávali kolmé stěnky kaňonu (tipuji místy i II-III st. UIAA). Tyto lezecké úseky ale nebyly povinné, šly by obejít (při obcházení by však chyběl intimní kontakt s kaňonem - takže jsme je nakonec překonali). Část výpravy byla čistě turistická - sestávala z unavených poutníků po GR20 - tato část se důsledně vodě vyhýbala, a pouze z turistické pěšiny scházela k jednotlivým kaskádám za účelem focení. Takže i to je způsob jak si prohlédnout kaskády Polischellu a vyhnout se případným „lezeckým“ úsekům. Asi před 14. kaskádou jsme se otočili zpět a na zpáteční cestě pozorovali instruktory, kteří u 11. kaskády zahájili svoji komerční akci. Bylo velmi zajímavé je pozorovat, co všechno si troufnou. Když jsme viděli, že jde skákat i ze 6-ti metrových skal, odvážnější část naší výpravy to absolvovala také. Celkem po 4 hodinách jsme byli zpět u mostu. Užili jsme si blízký kontakt s kaňonem, vodou a i adrenalinu bylo dost. „Přírodní“ kaňoning nás nadchl a pokud bude možnost, určitě prozkoumáme i jiné říčky...


1. kaskáda.

2. kaskáda.

7. kaskáda.

12. kaskáda.

6. kaskáda.

Turisté s instruktory na 1. kaskádě.

Naši na 1. kaskádě.

To jsou dvě z možností jak lze zpestřit bohatý cyklistický program na Korsice. Dalšími bonbónky (nebo zase třešničkami..) by mohly být: - výstup na Paglii Orbu, - výstup na Věž III v masivu Bavella (šli jsme směrem k ní, ale z časových důvodů jsme k ní nedošli, nicméně scenérie nad sedlem Bavella je úžasná...), - v údolí Solenzary je lákavá feráta s lanovým parkem, - v kaňonu říčky Fiumicelli se rovněž provozuje kaňoning (a podobných říček je více...).
Závěrem lze konstatovat, že i přes nabitý program je jeden zájezd na Korsiku málo, je zde hodně lákavých cílů, takže je proč se vracet...

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o