Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

03.02.11 Čenda Kašpar

Tančili jsme s Masaji


V neděli 30. ledna 2011 jsme se vrátili s neopakovatelnými zážitky ze 14 denního treku po Keni a Tanzánii. Navázali jsme tak na neméně úspěšný loňský zájezd CK LOUDATOUR do této oblasti. Letos jsme do programu fakultativně zařadili další zastávky a rozšířili jsme tak naše znalosti a informace z tohoto jedinečného koutu naší pestré planety. Naše osmičlenná výprava po příletu do Nairobi zamířila v prvních dnech pod svahy pětitisícové vyhaslé sopky Mt.Kenya. Za doprovodu místních průvodců, kuchařů a nosičů se nám podařilo vystoupit opět na Peak Lenana, pojmenovaný podle nejznámějšího masajského náčelníka. Hora nám dala pěkně zabrat, rychlý výstup do výšek přes 4500 m přinesl většině nevolnost a bolehlav, ale překrásný východ slunce nad Afrikou, který jsme mohli potom z vrcholu vychutnat, nám byl odměnou.

Po úspěšném a náročném začátku následovala odpočinková pasáž série projížděk národních parků nebo rezervací. Začali jsme v NP Nakuru Lake, kde je na malé ploše koncentrovaná spousta tradiční východoafrické fauny. Projížděli jsme stády buvolů, impal, Thomsonových gazel, prasat bradavičnatých, vodušek, zeber, setkali jsme se s bílými nosorožci, na břehu jezera to potom připomínalo staročeské rybníky někdy před 50 lety plné kachen a husí, zde ještě dominovala hejna růžových plameňáků a legračních pelikánů a čápů marabu, zahlédli jsme i vzácnější drobnou antilopu Dikdik, společnost na vyhlídce nám dělala tlupa spících paviánů a skupina zvědavých damanů.

Dalším zastavením nad plán byl výlet na jezero Naivasha. Na vratkých motorových člunech jsme proplouvali mělkými lagunami se školkami líně se vyvalujících, ale nebezpečných hrochů, náš lodivod dokonce přivolal orla jasnohlasého na rybí návnadu a vzrušujícím zážitkem byla i pěší procházka u jezera po loukách plných zeber, pakoňů, vodušek a žiraf.

Následující putování nás zavedlo do národní rezervace Masai Mara. Zde musím pochválit choreografii programu (nebo šťastnou náhodu), neboť naše setkání s africkou zvěří opravdu gradovala. Zde na travnatých zelených pláních jsme naráželi opakovaně na početné lví rodinky, zajeli jsme mezi koupající se sloní stádo, objevili jsme odpočívajícího leoparda i geparda, zažili jsme i pár dramatických situací, když jsme prchali cestou necestou před strážci parku nebo když jsme museli vyměňovat poškozenou pneumatiku uprostřed této divočiny. Asi do nejprekérnější situace jsme se dostali díky naší zvědavosti – jedno z našich dvou terénních aut zapadlo do bažiny uprostřed povalující se rodinky asi 4 lvích samic a zhruba stejného počtu mláďat a dalším autem jsme ho museli vytlačit ven. Naši řidiči prokázali nejednou dostatek zkušeností, znalostí i odvahy. Naše safari gradovalo potom na březích řeky Mara. V kalných vodách se koupalo spousta hrochů, na písčitých březích se povalovali krokodýli. Na safari v Masai Mara lze ještě vidět opravdu divokou přírodu.

Nevšedním zážitkem byla návštěva vesnice kočovného kmene Masajů. Využili jsme příležitosti a zaskákali jsme si s nimi do nádherných rytmů jejich etnické muziky. Při rozdávání drobných hraček se na nás vrhaly děti ze všech stran. Bylo to opravdu dojemné.

Uprostřed výletu jsme se dostali do centra Nairobi. Navštívili jsme krokodýlí farmu, v Národním Muzeu jsme si prohlédli Snake House s nejjedovatějšími africkými hady a večer jsem si udělali gurmánské hody ve známé restauraci Carnivore, kde jsme ochutnali kromě jiného maso krokodýlů, ještěrů, velbloudů a pštrosů.

Druhá polovina našeho putování se odehrála v Tanzánii v oblasti NP Kilimanjaro. Pětidenní trek jsme završili výstupem na tuto majestátní horu Afriky. Návštěva tohoto asi posledního ráje zvířat nám dala moc. Když vidíte bídu a nehostinné životní podmínky některých oblastí a přesto se tu setkáváte s milými a přátelskými lidmi, přijdou vám všechny naše starosti západního světa malicherné.

Další fotky naleznete na ZDE .


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o