Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

23.10.10 Petr Mikota

Opevnění Lefkády


Ostrov Lefkáda je součástí Jónského souostroví na západním pobřeží Řecka. Leží tak těsně u pobřeží, že je s ním spojen mostem. Právě tato poloha byla určující při ochraně ostrova. V ranném středověku byla Lefkáda součástí Byzantské říše. Po dobytí Konstantinopole křižáky roku 1204 došlo v této oblasti k rozpadu moci a ostrov trpěl útoky pirátů a různých dobyvatelů. Od roku 1479 do roku 1684 byl v držení osmanské říše. Poté byl dobyt Benátčany. Po rozpadu Benátské říše se po krátkém obdobní francouzské a ruské správy stal britským protektorátem jako součást Sedmiostrovního státu – Septimania. Roku 1864 byly ostrovy spojeny s Řeckem.
Ideálním prostředkem pro poznání pevností je kolo, na kterém se dostanete do jejich bezprostřední blízkosti.

Antické a byzantské město Nericus
Pevnosti na ostrově se ve všech obdobích historie stavěly v prostoru poblíž šíje spojující ho s pevninou. Ve starověku zde vzniklo město Nericus. Bylo rozloženo na úbočí hor jižně od dnešního města. Mohutné hradby v délce cca 2 km se táhly od pobřeží až na vrchol hřebene. Ještě dnes jsou na kopci partné zbytky kyklopskéhjo zdiva o výšce až 3 m. Většina jich však byla rozvezena a použita částečně jako materiál k vytváření teras políček částečně jako stavební materiál. Ještě počátkem 20. století se zde nacházely zbytky vodovodu, vodních rezervoárů a divadla. Významné zbytky byly ještě v nedávné době k vidění na severní straně bývalého opevnění v místě hlavní silnice. Bohužel byly odstraněny v souvislosti s rozšířením silnice a výstavbou supermarketu. Dnes na ně upozorňuje pouze informační tabule. Hradby dosahovaly až k pobřeží. Přístav byl dobře chráněn, protože ležel v mělkém zálivu mezi ostrovem a pevninou. Dnes tu nenajdeme žádné pozůstatky s výjimkou pár kamenných bloků. Materiál se odtud odvážel jistě snáze než z hor. U silnice nás upozorní tabulka na pár antických nálezů umístěných v zahradě jednoho domu. Není to nic zázračného. Pozoruhodnější byl požadavek ženy, která zde bydlela a která mě řekla, že se to nesmí fotografovat. Řekl bych, že se jedná o nelegálně vykopané relikty.
<
Hradby starověké města Nericus z kyklopského zdiva. Archeologické nálezy žárlivě střeží jejich "majitelka".

Město bylo osídleno i v byzantském období. Teprve ve 13. stol. bylo opuštěno a nové město – ovšem nesrovnatelně menších rozměrů - vzniklo jako součást pevnosti St. Maura a v jejím okolí. Povědomost o opevnění ovšem zůstala. Na známé Buonalmotiho mapě z počátku 15. stol je schematiky znázorněna pevnost St. Maura. Východně od ní, ve vnitrozemí, je namalována značka pevnostní hradby se čtyřmi věžemi. Popiska hlásá:“Nicopolis“. Město Nicopoli ovšem leželo cca 20 km severně poblíž Prevezy. Autor mapy to zřejmě spletl. Znamená to, ale že v této době byly zbytky města ještě výrazné. I na mapě z roku 1835 jsou v tomto prostoru ještě zobrazené hradby a valy.

Středověký hrad Santa Mavra
Po dobytí Konstantinopole křižáky vzniklo v západní části Byzantské říše několik malých států. Vlády na Jónských ostrovech se zmocnil italský rod Orsini. Robert Orsini byl pánem na Kefalonii a Zakynthosu. Sňatkem svého syna Giovaniho s dcerou epirského despoty, získali Orsinové roku 1293 Lefkádu věnem. Giovanni Orsini poté získal povolení ke stavbě hradu. Roku 1331 získali Lefkádu anjouovští rytíři pod vedením Waltra II z Brienne. Hrad nazvali Saint Maura, údajně podle místa v jejich domovině ve Francii. (Zasvěcení St Maura je ale známé i na jiných místech na Jónských ostrovech). Opevnění hradu poskytlo postupně útočiště celému městu. Původní starověké město už bylo v té době nehájitelné a zbytečně velké.
Nejstarší mapa Lefkády z roku 1400.

Roku 1479 dobyli Lefkádu Turci. Z kostela se stala mešita. Turci se zde hodlali usadit na trvalo a nechali postavit akvadukt s 360 oblouky o délce tři kilometry. Přiváděl vodu z původních pramenů, které sloužily již starověkému Nericu. Roku 1684 byla pevnost dobyta benátským vojevůdcem Francescem Morosinim a stala se součástí benátských držav. Obléhání je zdokumentováno na rytině, ze které vidíme i vnitřní uspořádání celé pevnosti. Morosini následně přenesl hlavní město do místa, kde se nalézá dosud. Sledoval tím jednak možnost jeho rozvoje a jednak posílení obranyschopnosti pevnosti, která se stala výlučně vojenským objektem. Její obrana byla posílena stavbou předsunutých bastionů na obou předmostích. St. Mavra se opět stala ortodoxním kostelem a byl postaven další katolický kostel zasvěcený Kristu Pantokratorovi. I když byla pevnost modernizována, nezabránilo to jejímu dobytí Turky roku 1713. Ti ji potom drželi celý rok, než byli opět vytlačeni Benátčany.

<
Plán pevnosti St. Maura v 18. stol. Východní strana opevnění s vodním příkopem.

Novověké pevnosti podél kanálu
Další pevnosti se začaly stavět podél kanálu oddělujícího Lefkádu od pobřeží. Bylo to vyvoláno nejspíše nutností nepřipustit dělostřelecké obléhání z lodí plujících průlivem. Strategický význam úžiny vzrostl koncem 18. století. Po rozpadu benátského panství se na Lefkádě střídala vláda různých velmocí – Anglie, Francie a Ruska. Na pevnině v té době vládl Ali Paša Janinský. Snažil se o vytvoření vlastní říše nezávislé na sultánovi. Pro posílení pozic proti Lefkádě využil stávající klášter na skále nad přístupovou cestou k ostrovu. Zde vznikla pevnost Grivas. Uprostřed úžiny postavili Rusové malou pevnůstku a nazvali ji Axexander podle vládnoucího imperátora Alexandra I. Kousek severněji byla postavena ještě jedna menší pevnůstka nazvaná Konstantin, podle imperátorova bratra. Proti těmto vodním pevnůstkám rozšířil Ali Paša na pevnině pevnost St. George na místě původní benátské pevnosti. <
Pevnost Grivas skýtá daleké výhledy. Malá pevnost Alexander na ostrůvku uprostřed kanálu je přístupná jen lodím - nebo přeplavat.


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o