Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

17.06.10 Petr Mikota

Hitlerovo Orlí hnízdo


Okolí Berchtesgádenu patří k nejhezčím oblastem německých Alp. Dlouhá staletí tvořilo berchtesgádensko samostatnou minizemičku, kde vládli proboštové zdejšího kláštera s titulem knížat. Teprve roku 1810 bylo připojeno k Bavorsku.
Vysoko nad městem, na skalnatém hřebeni vybíhajícím z hory Hoher Göll, stojí nepádná stavba. Něco mezi vilou a horskou chatou. Je to dnes jedno z nejčastěji navštěvovaných míst v oblasti. Říká se jí Kehlstein, podle kopce, nebo také Orlí hnízdo, podle polohy. Vila byla postavena koncem 30. let pro Adolfa Hitlera, který měl nedaleko v Obersalzbergu svoje sídlo.
Stavbu plánoval a řídil Hitlerův blízký spolupracovník Martin Borman. Ten se vypracoval z roznašeče novin a řidiče na vysokého stranického funkcionáře a nakonec zakotvil po boku Hitlera jako jakási šedá eminence. Plnil všechna jeho přání. Jedním bylo i přání mít v horách nad Obersalzbergem reprezentativní vilu. Borman se vrhl do práce a zorganizoval stavbu díla, které jako jedno z mála přečkalo pád Třetí říše.
Práce začaly na jaře 1937 a během dvou let bylo hotovo. Na nepřístupnou výšinu byla vybudována silnice s několika tunely. Poslední úsek trasy překonával výtah. Architektem a stavitelem díla byl dr. Todt, známý budovatel německých dálnic. Úkol byl ve své době na hranici technických možností. Budovaný tunel byl ve své době nejdelším tunelem v takové nadmořské výšce. Architektovi se podařilo nejen dílo včas dokončit, ale i minimálně zasáhnout do okolní krajiny. Např. silnice byla vedena tak, aby nebylo nutno sekat do skály serpentiny, vrchol hory zůstal neporušen díky výtahu. Stavitel se snažil uchovat i co nejvíce lesního porostu. Na stavbě pracovalo 2500 dělníků a nejvýše položený tábor v nadmořské výšce 1700m umožňoval ubytování pro 1000 dělníků. Nejednalo se o vězně, jak bychom mohli vzhledem k Hitlerovi čekat. Naopak byli to kvalifikovaní němečtí dělníci, kteří si zde vydělávali slušné peníze. Hitler osobně dbal na jejich pracovní podmínky. Bormanovi tak nezbylo než popohánět vedoucí a předáky.
Vlastní vila je zvenku nenápadná, byla však honosně vybavena a její stavební provedení je velmi pečlivé. Ukazují to i precizně provedené obklady. Přese všechno Bormanovo snažení, se ale Kehlstein nestal Hitlerovým oblíbeným místem a nesehrál v historii významnější úlohu.
Jedním z důvodů bylo i to, že Hitler nařídil, že v Německu se nesmí o Orlím hnízdě vůbec psát. Snažil se vystupovat jako lidový vůdce a osobní nákladná vila do tohoto obrazu nezapadala. Vůdce ji zamýšlel používat jako reprezentativní prostor pro zahraniční diplomatické návštěvy, ale k tomu došlo jen asi 2x. Po zahájené války v září 1939 sem už nikdy nevstoupil. Navíc měl hrůzu z výšek a už cestou po horské silnici se mu dělalo nevolno. Veškerá jednání se potom odehrávala v Oberslzberku.
Kehlstein tak odpočíval v zapomnění v horských výšinách a kolem se pohybovaly jen stráže. Neušel však pozornosti spojenců, kteří věděli o vládním komplexu na Obersalzbergu i o Orlím hnízdě. Postupně vznikla představa o nedobytné alpské pevnosti, kam se uchýlí nacističtí pohlaváři a budou tam klást tvrdošíjný odpor. To se ovšem nestalo. Hitler se svými věrnými zůstal v Berlíně až do konečné porážky. Jeho neodmyslitelný stín – Borman však vůdce opustil a koncem války zmizel neznámo kam a nikdy nebyl dopaden.
Spojenci naplánovali konečný letecký útok na Obersalzberg a Kehlstein na 25.4.1945. Z dnešního pohledu to už bylo zbytečné, ale tehdejší informace mluvily jinak. V té době už byla německá protiletadlová obrana v troskách a jednotky bránící Obersalzberg dostaly varování pozdě. Přesto se efektivně bránily a sestřelily několik letadel. V té době už zde sloužili prakticky jen chlapci ve věku 16 – 18 let. Spojencům se podařilo těžce poškodit většinu staveb v Obersalzbergu, ale zasáhnout vlastní Kehlstein se nepodařilo. Vila tak přečkala válku bez úhony.
Celá oblast byla obsazena spojeneckými vojáky a stala se na mnoho let americkou základnou. Vila měla být zbořena, aby se neuchovávala na Hitlera žádná vzpomínka, ale tehdejší zemský rada Jacob přesvědčil příslušné orgány o tom, že se jedná o architektonickou památku, která nepředstavuje žádné ideologické nebezpečí. V roce 1952 předali Američané Orlí hnízdo německým úřadům a dnes je ve správě úřadu pro cestovní ruch. Ten ji pronajal a současný nájemce ji upravil na restauraci a otevřel tak široké veřejnosti. Nastal tak konečně zlatý věk Orlího hnízda.
Specielní horské autobusy dopraví každý den po 6 km dlouhé trase s převýšením 700m tisíce návštěvníků. Ti se potom tunelem dostanou do nitra hory a odtud honosným výtahem s mosazným obložením vyjedou rovnou do předsíně vily. Výtah sám je technickou raritou. Dnes pojme 53 osob. V minulosti míval ještě „vlečňák“, který byl zavěšen pod hlavní kabinou a sloužil pro dopravu ochranky nebo nákladů. Kabina měla i nouzový výtah pro 3 osoby, kterým se mohli spustit dolu v případě poruchy. Z předsíně je vchod do jídelny a odtud po několika schodech do nejhonosnější prostory – tzv. „oktogonu“ – osmiboké místnosti s krbem. Zajímavý interiér má i další pokoj – tzv. pokoj Evy Braunové, který má výhled na majestátný vrchol Watzmanu. Hitlerova milenka na rozdíl od něj závratí netrpěla.
Výlet na Kehlstein uspokojí nejen zájemce o historii a vysokohorské turisty ale i ty, kteří se chtějí pohodlně dostat do nadoblačných výšin, které byly dříve přístupné jen orlům.

Pohled od muzea na Obersalzberku
na Orlí hnízdo.
Zblízka vypadá vila nenápadně. Výhled na hřeben Watzmanu.
Před vstupem do tunelu
vedoucího k výtahu.
Tunel k výtahu. Mozazí obložený výtah.

Tohle a ještě mnohem více uvidíte na našem jednodenním výletu. Zájezd naleznete na našich stránkách.

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o