Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

11.07.06 PM

Na kole ke Kimmler Tauern


Více než tisíc let vládli salcburští arcibiskupové rozsáhlému území uprostřed Alp. Arcibiskup zde byl nejen duchovním pastýřem, ale i světským vládcem – knížetem. V počátečním období šíření křesťanství měl Salzburg společně s pasovským a regensburským biskupstvím zásadní význam při šíření křesťanství ve střední Evropě od Čech po Panonii. Na obranu svých zájmů před nájezdníky, ale i před mocí císaře budovali salcburští vládci mohutné pevnosti v horských soutěskách i v hlavním městě. Země těžila ze své polohy na obchodních cestách a z těžby soli. Ovšem na sůl měl již od středověku monopol rakouský vládce a tomu také plynuly zisky z dolů v tzv. oblasti Salzkammergut což v překladu znamená „majetek solné komory“. Toto opatření zavedl r. 1260 český král Přemysl Otakar II, který v té době Rakousko ovládal. Toho potom porazili Habsburkové a Solná komora už jim zůstala. I tak bylo arcibiskupství bohaté a vláda vzdělaných vládců přála nejen obchodu, ale i kultuře a umění. Teprve Napoleon při svém tažení Evropou zrušil světskou moc církevních hodnostářů. Po jeho porážce se opět vraceli světští vládci na své tůny, ale církevní země se už neobnovily. Byly sekularizovány a vlády se „ochotně ujaly“ okolní státy. Salzbursko se stalo součástí rakouského císařství. Majetky arcibiskupů sahaly i hluboko do Bavor, ale při sekularizaci o ně přišli.
Země sousedí s Honím Rakouskem, Štýrskem, Korutany a Tyrolskem a na severu s Bavorskem. Osou země je údolí řeky Salzach, který pramení na jihozápadě pod hlavním alpským hřebenem a teče k severovýchodu, kde se na hranicích s Bavorskem vlévá do Innu. Na horním toku řeky jsou známé Krimmlské vodopády. Dolina, která se nad nimi rozkládá je svým způsobem pozoruhodná. Prochází jí stará obchodní stezka přes hlavní Alpský hřeben. Chata, kterou v dolině dodnes navštěvují turisté, byla postavena již před šestisty lety. Stezka dále stoupá serpentinami k hlavnímu hřebeni a v nadmořské výšce 2633m přechází do Jižních Tyrol. Toto místo se nazývá Krimmler Tauern. Samotný název Tauern znamenal přechod přes hory. Vodopády v dolní části doliny zadržely nápor civilizace. Stezka je dlážděná mohutnými balvany. Dodnes není sjízdná ani pro lehké povozy. Je to místo, kde můžeme vychutnávat atmosféru cestování přes Alpy v minulosti.
Podivuhodným řízením dějin se stezka stala trasou, jíž po druhé světové válce odcházeli z okupovaného Rakouska Židé do své země zaslíbené - do Izraele. Proč zrovna tudy? Při pohledu na mapu okupačních pásem zjistíme, že Tyroly byly Francouzské, Korutany a Štýrsko byly britské – a Británie i Francie bránily emigraci do Izraele. Salzbursko bylo v americké zóně a jediný přechod do Itálie vedl právě prastarou cestou přes Krimmler Tauern.
Až tedy stanete na parkovišti pod dunícími vodopády a budete zvažovat jak tu nádheru nejlépe prohlédnout a vyfotit, vězte, že nemusíte platit a tlačit se ve frontě s ostatními turisty. Kolem vodopádů vede po staré stezce úzká prašná silnička, kterou lze vyjet až nad ně a dále k prastarému Krimmler Tauernhausu. Je to sice 600 m převýšení, ale projížďka na kole dolinou mezi zasněženými vrcholy stojí za to. O necelé dva kilometry výše odbočuje vpravo dolina Windbachtal a jí právě vede cesta, o níž jsme si povídali. Po ní se už ale musí pěšky.

Pár obrázků z cesty



Komentáře k článku:
2006-07-18 11:41:52 Miloš a Helena Duníkovi
"CZ: Vážení přátelé, chtěl bych vám poděkovat za zajištění zájezdu Údolím Salzachu na koleˇve dnech 5.7. - 8.7.2006. Precizně zpracovaná příprava a zprostředkované nádherné zážitky. Poděkování dále patří Ing. Petru Mikotovi, za to jak dokázal skloubit nesourodou skupinu účastníků, která měla o průběhu zájezdu své vlastní představy. Petr je člověk na svém místě, jeho znalosti a působivé vyprávění ať již o historii Salzburska, nebo ledovcích a okolní krásné přírodě mně mnohé dalo. Přeji vám z organisování dalších krásných zájezdů se šťastným návratem. I my se k vám opět rádi připojíme."

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o