Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

01.09.08 Petr Mikota

Korutanská jezera na kole


Korutany jsou příjemná země. Hor je tam plno a místo moře mají velká průzračná jezera. Kdo rád kouká ze sedla na vodu, si zde přijde na své. Pokud ale hledáte romantiku a opuštěné stezky musíte být vybíraví. Ne každé z velkých jezer to splní. Tak třeba hned to největší – Wörther See: Je romanticky členité, ale kolem dokola vede silnice, místy hodně frekventovaná a většina břehu je zastavěna rekreačními objekty. Podobně vychází Osiacher See. Malinké Faker See má romantický ostrůvek, ale rozhodně není opuštěné. Budete mít problém se vůbec dostat k vodě.
O něco lépe vychází druhé největší jezero – Millstätter See. Jeho severní břeh je sice civilizovaný, hustě zastavěný a lemovaný silnicí, kolem které se těsně vine i cyklostezka. Zato břeh jižní je zaplaťpánbůh opuštěný. Vede tudy jen prašná cesta a na tu auta naštěstí nesmějí. Ani břeh není zastavěný, protože celé jižní pobřeží je většinu dne ve stínu. Ještě před nedávnem byla jízda na kole po cestě zakázána, ale dnes je možná. I když s omezením. Na začátku narazíme na dopravní značku zákaz vjezdu s kuriózní dodatkovou tabulkou. Upozorňuje, že jízda na kole je povolena od dubna do října v době dvě hodiny od východu slunce až hodinu před západem slunce. A to ještě na vlastní nebezpečí. Cesta uspokojí každého cyklistu na horském či trekovém kole. Mírně se vlní a stoupání jsou krátká. Je vzorně udržována – dokonce pravidelně vysekávají okraje a je vybavena lavičkami s posezení i poležení. Jen koupání si užijeme málo. Snad jen na dvou místech se dá vlézt do vody.

Jižní břeh Millstätter See

A nejlepší nakonec – Weisensee. Je z velkých jezer nejvýše položené. Nadmořská výška přes 900m a strmé hory dokázaly jezero uchránit před civilizací. Západní část má pozvolné břehy a zde se také soustředil rekreační průmysl. Silnice vede jen kolem menší části břehu a na zbytek musíte pěšky nebo je břeh neschůdný. Donedávna se museli cyklisté spokojit se zjištěním, že jezero nejde objet a musí se použít parník. To už neplatí. Nově je zde vyznačeno několik tras pro horská kola, po kterých se můžete kolem jezera dostat, případně se vyšplhat vysoko do hor.
Ta nejhezčí MTB trasa vede z Ortrsee na východním okraji do Techendorfu. Pokud hned v Ortsee nezabloudíte, jako my, tak pojedete celou cestu po prašné silničce s úžasnými výhledy. Naše skupina, díky mojí nepozornosti a nepřesným mapám, si potřebné stoupání vylezla po pěší trase. Odměnou nám byly krásné výhledy na jezero a dobrý pocit, že ještě nejsme do starého železa. Z Techendorfu vede trasa po jižním břehu až do osady Naggl a odtud stoupá do sedla u salaše Bodenalm. Následuje příjemný sjezd malebnou krajinou do Weissenbachu, odkud je to již jen kousek po silnici do výchozího místa u jezera.

Když se zabloudí... ...dostanete se do hezkých míst
Na salaši Bodenalm

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o