Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

22.02.05 Petr Mikota

Lyžování pod Dachsteinem


Lyžařské středisko Dachstein West a Krippenstein

Sjezdové lyžování
V samém závěru Solné komory, u paty majestátního masivu Dachsteinu leží tiché horské středisko Obertraun. Přímo nad ním se zvedají strmé stěny jimiž se vine hlavní sjezdovka Střediska Kripenstein. jedenáct kilometrů dlouhý sjezd jistě nadchne každého. Z horní stanice lanovky se otevírá impozantní pohled na zvlněnou plošinu, korunovanou strmými štíty v pozadí. Mezi nimi se nenápadně schovává sám nejvyšší Dachstein. Dlouhá sjezdovka je v horní části doplněna několika dalšími svahy. Lyžařské středisko Dachstein West leží v dolině Gossau. Lesnatý hřeben na západní straně údolí je protkán mnoha sjezdovkami, které zpřístupňuje několik lanovek a vleků. Spojují mezi sebou střediska v Gosauském údolí se středisky na západní straně pohoří.

Skialpinismus a volné lyžování
V poslední době jsou skialpinistické túry populární ve všech alpských terénech. Trasy v oblasti Dachsteinu vedou sjezdovkou na Kripenstein a dále přes chatu Simony na Hallstattský ledovec, s možností výstupu na vrchol Dachsteinu. Další trasa vede dolinou Gosauských jezer přes chatu Adámek. Chaty jsou vybaveny prostorami pro nouzové přenocování. Cesta dolinou Gosauských jezer je v zimě ohrožována lavinami. I pro lyžaře, kteří nevlastní skialpinistické lyže se nabízí možnost k výuce jízdy volným terénem. Z kripensteinské sjezdovky je možnost jízdy volným terénem po dvou trasách. Tyto trasy jsou však náročné a jsou určené jen pro zkušené lyžaře při ideálních podmínkách. Nejsou prakticky značené a zabloudění při jejich sjíždění vás může zavést do neschůdných terénů končících nad propastí. Obdobně v areálu Dachstein West můžete prožít adrenalinové opojení při jízdách od horní stanice kabinkové lanovky nad gosauským jezerem. Terény pod Donner Kögel jsou však lavinové a lze tam jezdit jen ve vhodných podmínkách Pozor : běžné pojištění nepokrývá náklady se záchranou z takovýchto míst ani nekryje zde utrpěné úrazy. Let vrtulníkem vás přijde cca na 100 000 Kč !

Běžecké tratě
V Obertraunu je upraven krajinově velmi pěkný běžecký okrhuh. Vhodné podmínky zde však bývají jen část sezóny. Naproti tomu běžecké stopy v dolině Gosau jsou v dobrém stavu po celou sezónu. Okruh s mnoha variantami je dlouhý přes 20 km.

Zimní turistika
Lesnaté podhůří i zvlněná vápencová plošina ve výšce kolem 2000m, jsou ideální pro zimní turistiku. Můžeme ji absolvovat na klasických běžkách, na skialpinistických lyžích nebo na sněžnicích. Brouzdání po plošině lze však doporučit jen za ideálního počasí, protože v mlze je zde prakticky nemožná orientace. Terén se skládá z hlubokých bezodtokých dolíků, oddělených hřbety, které znemožňují orientaci. Nebezpečí může číhat i v závrtech, z nichž některé skrývají hluboké propasti. Naproti tomu síť lesních silniček v podhůří, která je v létě vyhledávána cyklisty je bezpečná. Bohužel stopy si zde budeme muset většinou vyšlapat sami.

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o